Modelregistratie

Modelbescherming heeft betrekking op modellen en 'tekeningen' (dessins en dergelijke), dat wil zeggen het nieuwe uiterlijk van een voortbrengsel dat een gebruiksfunctie heeft, zoals een meubelstuk, een drinkglas, een breipatroon of een (op een voorwerp aangebrachte) versiering. Bescherming wordt verkregen door de eerste inschrijving bij de bevoegde instantie. Over het algemeen moet het model bij het depot aan bepaalde nieuwheidseisen voldoen.

Voor bescherming in de Benelux kan men kiezen tussen een Benelux-depot, een EU-depot of een zogeheten internationaal depot (Overeenkomst van Den Haag). Een internationaal depot kan worden verricht in een of meer van de volgende landen / gebieden:

Benelux, Duitsland, Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Joegoslavië (= Servië / Montenegro), Slovenië, Moldavië, Noord-Korea, Suriname, Benin, Ivoorkust, Senegal, Griekenland, Mongolië en Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Egypte, Spanje, Indonesië, Marokko, Tunesië en Vaticaanstad.

Door middel van een EU-modelaanvraag verkrijgt men, na inschrijving, bescherming in alle 25 EU-landen.
Een depot van een enkel model is een zogeheten enkelvoudig depot. Wanneer een depot meer dan één model omvat, spreekt men van een meervoudig depot.

 

< Terug