Frits houdt zich bezig met octrooien sinds 1995, toen hij betrokken was bij de exploitatie van octrooien waarvan hij mede-uitvinder was in een biotech start-up.
Frits studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht en van Amsterdam en promoveerde in de microbiologie aan de Universiteit van Groningen. Toen hij voor zijn promotieonderzoek aan de University of Alaska Fairbanks werkte, kwam hij in contact met moleculaire genetica en DNA-diagnostiek. Hij slaagde erin deze technieken verder te ontwikkelen voor medische en veterinaire toepassing bij de Medische Faculteit in Groningen en deze ontwikkelingen werden commercieel geïmplementeerd in een start-up diagnostisch bedrijf, waarvan hij mededirecteur was.
Frits trad in 2001 in dienst bij V.O. Hij heeft een brede deskundigheid, en is met name betrokken bij therapeutische en diagnostische (medische) biotechnologie, microbiologie en gewasbescherming. Door zijn achtergrond en zijn huidige cliëntenportefeuille heeft Frits in het bijzonder ervaring met Life Science bedrijven die hun essentiële technologieën willen beschermen. Hij heeft ruime ervaring met octrooizaken bij het Europees Octrooibureau en de rechtbank in Den Haag. Frits heeft ook ervaring met gewasbescherming bij het Dutch and Community Plant Variety Office.
Werkervaring
Octrooigemachtigde, V.O. (2001-present)
Co-Director en CSO Microscreen, Groningen (1995-2000)
Post-Doc, Rijksuniversiteit Groningen (1993)
Visiting Scientist, University of Alaska Fairbanks (1988)
“Biology ace Frits Schut is a trusted guide of biotechnology companies and an experienced advocate before the EPO on matters of plant protection. He understands the innovation mindset and puts his shoulder to the wheel to protect clients’ keystone inventions” (IAM Patent 1000, 2021).
“Otto Oudshoorn, Hajo Kraak and Frits Schut are mainstays of the life sciences and chemistry practice. As co-director of a start-up, Schut has first-hand commercial experience; another ‘brilliant life sciences sage who is extremely talented and technically astute’” (IAM Patent 1000, 2019).
De Grote Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau heeft op 23 maart 2023 een uitspraak gedaan over ‘plausibiliteit’. Peter de Lange, octrooigemachtigde bij V.O.: “Voor de praktijk is dit een belangrijke uitspraak, vooral voor farma, life sciences en chemie. In die gebieden moet je altijd nagaan of de cliënt voldoende experimentele gegevens heeft om […]Lees verder
Vanaf 1 juni is het nieuwe Europese octrooisysteem van kracht en opent het Eengemaakt octrooigerecht (Unified Patent Court, UPC) eindelijk zijn deuren. Daarmee zijn de voorbereidingen afgerond die al in 1975 waren begonnen om een echt Europees octrooigerecht op te richten.Lees verder
Wanneer het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC) op 1 juni van dit jaar in werking treden, kunnen alle Europese octrooien betrokken worden in een handhavingsprocedure bij deze nieuwe Europese octrooirechtbank. Deze rechtbank beslist dan in één keer over handhavingsmaatregelen en nietigheidsprocedures in alle 17 EU-landen.Lees verder