Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Nieuws

Mayo vs Prometheus: hooggerechtshof in VS beperkt octrooimogelijkheden

In de VS is de afgelopen jaren de discussie opgelaaid over de geldigheid van octrooien die gebaseerd zijn op het ontdekken van natuurwetten, natuurlijke fenomenen of het bedenken van abstracte ideeën.

Lees verder

IE-seminar voor relaties VEREENIGDE

VEREENIGDE organiseert op donderdag 24 en vrijdag 25 mei aanstaande voor de vierde maal een IE-seminar voor relaties. Lees verder

VEREENIGDE opent kantoor in België

Deze lente opent VEREENIGDE haar kantoor op Wetenschapspark Arenberg bij Leuven, te midden van diverse gerenommeerde kennisinstellingen en bedrijven. Lees verder

Oppassen met rechtstreeks ontvangen facturen

Via onder meer berichten in de IE-mail en op onze website hebben wij u in het verleden gewezen op de bedenkelijke praktijk van zogenaamde ‘spookfacturen’.
Via dergelijke facturen, in de regel rechtstreeks (dus zonder tussenkomst van een gemachtigde) verstuurd aan merk- en octrooihouders, wordt de ontvanger uitgenodigd tot betaalde vermelding van zijn rechten in al dan niet werkelijk bestaande registers en in publicaties zonder duidelijke meerwaarde. De malafide ondernemingen die de facturen versturen, bedienen zich van namen en logo’s die sterk doen denken aan die van officiële instanties.

Lees verder

Merken in China

In eerdere edities van de IE-mail besteedden we aandacht aan de zogeheten BRIC-landen. De laatste keer stond China centraal. Behalve op het gebied van octrooirecht bestaat in China uitgebreide wetgeving omtrent andere intellectuele-eigendomsrechten. In deze bijdrage aandacht voor het merkenrecht, dat ook buitenlandse ondernemingen mogelijkheden biedt hun gelijk te halen.

Lees verder

Kwekersvrijstelling in octrooiwet

De Nederlandse regering onderzoekt de mogelijkheid om een beperkte kwekersvrijstelling op te nemen in de Rijksoctrooiwet 1995 (ROW ’95). Het gaat hierbij om een vrijstelling voor ten minste het gebruik van door derden geoctrooieerd biologisch materiaal voor het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen. Het verhandelen van de ontwikkelde plantenrassen valt vooralsnog niet onder de voorziene vrijstelling. Hiervoor blijft dus een licentie van de octrooihouder noodzakelijk.

Lees verder

Rauwe cola

G-Star en Pepsi liggen inmiddels alweer enkele jaren met elkaar overhoop. De vraag is of Pepsi voor cola gebruik mag maken van het al eerder door de bekende spijkerbroekenfabrikant geregistreerde teken ‘RAW’.

Lees verder