Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup ontwerpt en ontwikkelt systemen om het plastic afval in de wereldzeeën op te ruimen. In mei 2017 heeft de non-profitorganisatie een octrooi aangevraagd. V.O. begeleidt deze octrooiaanvraag als Official supplier van The Ocean Cleanup.

Photo by Yuri van Geenen.

De Nederlandse ondernemer Boyan Slat ontwierp in 2012 een systeem van drijvende barrières die gebruik maken van oceaanstroming om plastic op te vangen; met tankers kan het afval vervolgens worden afgevoerd. Met zijn organisatie The Ocean Cleanup heeft hij zijn technologie in de afgelopen jaren verbeterd. Het huidige systeem maakt slim gebruik van natuurkrachten zoals wind, golven en zeestroming. Die krachten zorgen ervoor dat de vangarm meestuurt met de wind en stroming, zodat hij als een gigantische pac-man achter het plastic aan jaagt.

 Regie houden

The Ocean Cleanup werkt aan hoogwaardige, innovatieve technologie. Voor de ontwikkeling hiervan is het bedrijf sterk voorstander van een ‘open source’-benadering. Een octrooi helpt de organisatie om de regie te kunnen houden: het voorkomt dat een ander bedrijf een vinding kopieert en de gebruiksrechten opeist. Door een goede eigendomsbescherming houdt The Ocean Cleanup zelf zeggenschap over de toepassing van de innovatie, en kan ze zorg dragen voor een maximaal effect.

Onze ondersteuning

Credits: The Ocean Cleanup

V.O. is sinds 2017 ‘official supplier’ van The Ocean Cleanup. In dat jaar heeft de organisatie het eerste octrooi aangevraagd; wij hielpen bij het formuleren en indienen van de aanvraag. Ook bij toekomstige innovaties ondersteunen we Boyan Slat en zijn team op het gebied van intellectuele eigendom. Zo blijven de innovatieve ideeën van de organisatie ongehinderd beschikbaar voor de strijd tegen de wereldwijde plasticvervuiling .

Testen met prototype

Sinds eind 2018 voert The Ocean Cleanup voor het eerst grootschalige praktijktesten uit. De organisatie richt zich als eerste op de zogenaamde ‘Great Pacific Garbage Patch’; een gebied tussen Hawaii en Californië waar zich veel afval verzamelt. Hier denkt het bedrijf in slechts vijf jaar tijd de helft van de plasticvervuiling te kunnen verwijderen. Een belangrijke stap in een ambitieus plan: de realisatie van de grootste opruimactie in de geschiedenis; grootschalig, efficiënt én milieuvriendelijk.

Credits: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup

Credits top image: Kyler Badten / The Ocean Cleanup