Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
q

Werken als (Trainee) Patent Attorney

De octrooigemachtigde: Het schaap met de vijf poten

Het beroep van een octrooigemachtigde is voor veel mensen een onbekend begrip. Toch is het een vakgebied waarbij je jezelf op allerlei gebieden kunt ontwikkelen en dagelijks bezig bent met de meest uiteenlopende nieuwe technische uitvindingen, welke je op papier weet te verwoorden tot een op zichzelf staande octrooiaanvraag. Een goede octrooigemachtigde is het schaap met de vijf poten: technisch onderlegd, juridisch bekwaam, taalgevoelig, commercieel ingesteld en communicatief sterk.

Als Trainee Patent Attorney word je opgeleid tot volleerd octrooigemachtigde. Maar hoe ziet dit traject er uit, en waar houd je je van dag tot dag mee bezig als je eenmaal als Trainee Patent Attorney of octrooigemachtigde werkzaam bent? Henri van Kalkeren, voormalig Trainee Patent Attorney en inmiddels beëdigd octrooigemachtigde op de afdeling Chemie & Life Sciences in Amsterdam vertelt hier graag meer over.

Hoe kwam je er bij om voor het beroep van octrooigemachtigde te kiezen?

“Tijdens mijn opleiding op de universiteit deed ik een masterstage, waarbij we een uitvinding deden. Een octrooigemachtigde van V.O. kwam toen bij ons langs om de uitvinding in een octrooiaanvrage op te schrijven. Dat vond ik toen al een heel mooi proces. Op dat moment was mijn interesse in het vak van octrooigemachtigde gewekt; een aantal jaar later besloot ik om zelf bij V.O. te solliciteren naar de functie van Trainee Patent Attorney. Het feit dat V.O. al meer dan 100 jaar bestaat en één van de grootste kantoren in Europa is, was voor mij extra reden om voor V.O. te kiezen.”

Wat spreekt je in het beroep van Trainee Patent Attorney het meest aan?

“Als octrooigemachtigde ben je bezig met het verwoorden van technologische vooruitgang die je klanten hebben gemaakt. Tijdens een klantenbezoek laat de klant zijn uitvinding vaak in het echt zien. Ze zijn meestal erg enthousiast over wat ze hebben gedaan, daardoor doorgrond je de uitvinding vaak nog beter dan wanneer je deze alleen op papier hebt doorgekregen. In het proces dat volgt, dus het opstellen van een octrooiaanvrage waarbij je je verdiept in de precieze uitvinding, probeer je waarde te creëren voor je klanten door zo goed mogelijk met hen mee te denken. Na een aantal jaar en met voldoende ervaring, mag je zelfstandig, dus zonder mentor, op bezoek bij de klant. Bij zo’n bezoek en de samenwerking die daaruit volgt, merk je nog veel beter hoe spannend en interessant dit vak eigenlijk is.”

Bij V.O. worden trainees opgeleid tot volleerd octrooigemachtigden. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Om na je (technische) studie octrooigemachtigde te worden, zijn in principe drie opleidingsdelen te doorlopen. Uiteraard is daar de formele opleiding tot octrooigemachtigde, maar daarnaast is ook nog de dagelijkse begeleiding door de aan jou toegewezen mentor, een ervaren octrooigemachtigde, cruciaal. Verder biedt V.O., anders dan andere kantoren, een zelf-ontwikkeld klassikaal opleidingssysteem; elf opleidingsdagen waarin trainees alles leren over het veelomvattende vak van octrooigemachtigde. Vooral de praktische kant van het beroep wordt hierbij belicht. Ervaren octrooigemachtigden leggen uit hoe je een goede aanvraag schrijft, backoffice-medewerkers geven inzicht in de administratieve handelingen en een coach gaat aan de slag met de soft skills, van adviesvaardigheden tot timemanagement. De interne opleiding is erop gericht om jonge talenten sneller productief te laten zijn, zodat je sneller onafhankelijker kan werken en het kantoor kosten-effectiever opereert.”

Bekijk ook onze video of solliciteer direct op een van onze vacatures.