Bart Jan Niestadt
- Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
- Partner
Waarschuwingssystemen waarmee hard- en softwareontwikkelaar Digital Alerts inmiddels toonaangevend in de markt is. Al in het creatief proces dat voorafgaat aan de productontwikkeling denkt V.O. mee over de kansen die het beschermen van het intellectueel eigendom heeft voor DigitalAlerts.
DigitalAlerts is in 2017 voortgekomen uit Studio Sophisti uit Amsterdam, dat is opgericht door de industrieel ontwerpers Tijn Kooijmans en Wouter Reeskamp. Inmiddels staat Kooijmans als Chief Technical Officer aan het roer van het bedrijf. Kooijmans: “We richten ons op interactieve IOT-toepassingen (internet-of-things), met als doel de eindgebruiker te ontzorgen in zijn dagelijks leven.”
ParkAlert is het eerste en meest volwassen product van DigitalAlerts. Het is een apparaatje – een knop – op het dashboard van de auto dat via Bluetooth verbonden is met een mobiele app. Wanneer de bestuurder uitstapt, schakelt de telefoon over naar de app. Die controleert aan de hand van de locatiegegevens of het voertuig zich in betaald parkeren gebied bevindt. Is dat het geval, dan geeft ParkAlert een waarschuwing dat de bestuurder zijn parkeerapp moet inschakelen. Op het moment dat de bestuurder de auto weer instapt, herstelt de telefoon de Bluetooth-verbinding tussen de knop en de telefoon. De knop gaat vervolgens piepen en herinnert de bestuurder eraan dat hij zijn parkeerapp moet uitschakelen.
‘V.O. heeft ons aan het denken gezet. Zo kwamen we op nieuwe ideeu00ebn.’
Tijn Kooijmans – DigitalAlerts
DigitalAlerts is ambitieus. Kooijmans: “ParkAlert heeft inmiddels een koppeling met de YellowBrick-app, zodat onze knop direct contact kan maken met die app om parkeeracties op tijd te starten en te stoppen. Dat is handiger en veiliger. We willen die functionaliteit ook bij andere aanbieders van parkeer-apps toevoegen.” Toch werkt ParkAlert voornamelijk in grote steden en is de werking vooral geografisch bepaald. Niet overal is betaald parkeren via een parkeer-app namelijk mogelijk en in landen buiten Nederland en België is betaald parkeren heel anders geregeld. Kooijmans: “De groei hierin houdt dan een keer op.” Daarom heeft DigitalAlerts meerdere oplossingen op de plank liggen. Naast ParkAlert is het productportfolio inmiddels uitgebreid met alerts zoals BikeAlert, een oplossing die onder meer diefstal van fietsen moet voorkomen, en BellAlert dat via een app meldt wanneer bijvoorbeeld een pakketbezorger aanbelt. Kooijmans: “BellAlert (voormalig Zipp Labs) heeft de potentie om groot te worden, omdat dit niet geografisch gebonden is. Het draagt bij aan een efficiënter en duurzamer logistiek proces, omdat pakketbezorgers minder vaak voor een dichte deur staan en het pakket weer opnieuw moeten aanbieden.”
Alle producten die DigitalAlerts ontwikkelt, worden uiteindelijk ondergebracht in zelfstandige bedrijven. Daarbij is het essentieel dat elk van de innovaties beschermd is tegen concurrentie en namaak. Dat geeft ook investeerders meer vertrouwen. Kooijmans: “Toen we ParkAlert ontwikkelden, was mijn aanname dat het niet nieuw genoeg zou zijn om te octrooieren. Een zogenoemde Bluetooth beacon en een smartphone bestonden tenslotte al. V.O. liet ons inzien dat juist de combinatie van de alert met Bluetooth en parkeren de vinding nieuw maakt. Daar waren we anders niet achter gekomen.”
Leo Jessen, octrooigemachtigde bij V.O., heeft het octrooiproces voor ParkAlert begeleid. Jessen: “Bij IOT-uitvindingen zoals die van DigitalAlerts is het altijd de kunst om bij het opstellen van de octrooiaanvraag rekening te houden met mogelijke andere toepassingen van de technologie. Dat geeft de klant groeikansen voor de toekomst.” Jessen werd als octrooiexpert bij de ontwikkeling van BellAlert vroeg in het creatief ontwikkelproces betrokken. Kooijmans: “Voor ons was dit heel waardevol. Door te sparren met iemand die op de hoogte is van de ‘state of the art’ zijn we aan het denken gezet. Zo kwamen we op nieuwe ideeën.”
Kooijmans: “Het nadenken over bescherming van intellectueel eigendom wordt door productontwikkelaars nogal eens gezien als rem op de innovatie. Ik zie het vooral als inspiratie en kans om producten verder te ontwikkelen. Door de betrokkenheid van V.O hierbij, leveren zij een goede bijdrage aan onze business.”