Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Engineering

Eco-Runner Team Delft

Eco-Runner Team Delft wil in één jaar tijd de eerste waterstofauto ontwerpen die in Nederland de openbare weg op mag. Dit studententeam brak eerder al het afstandsrecord op één tank waterstof met een van hun auto’s. Die winnaarsmentaliteit zetten ze nu om in een ambitie waar heel Nederland iets aan heeft. Daarom sponsort V.O. hen sinds 2024. We staan het team bij met onze kennis en juridisch advies.

Kennis delen

“We slaan in 2024 echt een andere richting in en willen daarmee een basis leggen voor de toekomst”, zegt Xiaodong Scherpbier, Team Manager van Eco-Runner Team Delft. “Alle kennis die we sinds 2006 in de wedstrijden hebben opgedaan, zetten we in om te laten zien dat een auto op waterstof veilig kan zijn; dat je een ‘straatlegale’ auto kunt bouwen. We willen dat iedereen begrijpt waarom we zo snel en efficiënt zijn. Het delen van onze kennis met het publiek maakt ons verhaal nog sterker.”

‘‘We willen het volgende team een duwtje in de rug geven, door nu al kennis over octrooien op te bouwen samen met V.O.’’

Xiaodong Scherpbier – Team Manager, Eco-Runner Team Delft

Openbaar maken

Eco-Runner wil met hun ambitie impact maken. Scherpbier: “We willen onze kennis niet geheimhouden, zoals bij een wedstrijd, maar juist openbaar maken. Want daarmee zwengelen we de ontwikkeling van waterstofauto’s verder aan. Dat geldt voor 2024. Voor de volgende jaren wordt dat weer anders. Daarom willen we nu al kennis vergaren over bescherming van ons intellectueel eigendom.”

Inzicht in intellectueel eigendom

V.O. ondersteunt Eco-Runner bij tal van (juridische) vragen. “We praten dus niet alleen over octrooien aanvragen, maar geven het team inzicht in alles wat te maken heeft met intellectueel eigendom”, zegt Levi Verhage, trainee bij V.O. “Het is erg leuk om met zo’n gedreven team studenten samen te werken. Voor het team zoeken we uit welke technologie al beschermd is. Zo vinden zij niet per ongeluk iets uit wat al geoctrooieerd is. En we kijken bijvoorbeeld mee met contracten die zij sluiten met partners.” Eco-Runner is blij met die ondersteuning. Scherpbier: “Zelf hebben we die kennis niet in huis, dus dan is het fijn als een sponsor daar alles over weet.”

Open en betrokken

De samenwerking is nog pril. Ondanks dat, voelt Tim Deutman, manager Partnerships, zich nu al gesteund. “Het is tot nu toe al een hele open en betrokken samenwerking. We hebben met sommige contracten al hulp gekregen.” Levi Verhage is namens V.O. het aanspreekpunt van Eco-Runner Team Delft en stimuleert het team vooral om gebruik te maken van de expertise bij V.O. “Vraag alles, je kan niet alleen bij ons aankloppen als je zelf een grote uitvinding doet. Zelfs al denk je dat je maar een kleine vraag hebt, bijvoorbeeld over een contract. Of hoe het zit met een bepaald octrooi dat iemand anders heeft. En als ik het antwoord niet weet dan zoek ik iemand uit de organisatie die wel kan helpen. Het zou toch mooi zij de eerste waterstofauto de weg op kunnen krijgen in Nederland!”

Meer over de expert

Meer experts