Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Merken & Modellen

Hello Kitty

Een kleine roze portemonnee was in de jaren zeventig het eerste product waarop de naam en afbeelding van Hello Kitty prijkten. Het figuurtje werd in 1973 bedacht door de Japanse ontwerper Yuko Shimizu en verscheen in de jaren zeventig op de Japanse markt. Al snel volgden speelgoed-producten in de Verenigde Staten en andere landen wereldwijd. Tegenwoordig is de naam Hello Kitty verbonden aan miljoenen producten u2013 van handdoeken en horloges tot tapijten en posters.

Sanrio, het Japanse bedrijf achter Hello Kitty, verleent bedrijven over de hele wereld licenties om gebruik te maken van de naam en afbeelding van het meisje met de roze strik om het oor. Tegelijkertijd wordt de markt overspoeld door namaakproducten, vertelt Noëlle Wolfs van V.O., dat voor de merken in de Benelux de vertegenwoordiger is van Sanrio. “Om het merk licentiewaardig te houden is het noodzakelijk om op te treden tegen namaakartikelen. Anders gaan licentiehouders zich afvragen waarom zij er nog voor zouden betalen. Daarom is Sanrio zo actief in onder meer douanezaken.”

‘Om het merk licentiewaardig te houden is het noodzakelijk om op te treden tegen namaakartikelen.’

Noëlle Wolfs – V.O. Patents & Trademarks

De douane beschikt over een systeem om inbreuk op merken en modellen op te sporen. Wanneer de douane op vliegvelden of in havens verdachte partijen ontdekt, krijgt de merkhouder (of het kantoor dat diens belangen behartigt) daarvan bericht. Met behulp van fotomateriaal wordt bekeken of het gaat om namaakartikelen. Sanrio ontvangt vrijwel dagelijks van over de hele wereld meldingen van douanes. Zodra is vastgesteld dat het om een inbreuk op het merkenrecht gaat, worden de inbreukmakende artikelen ter plekke vernietigd.

Meer over de expert

Noëlle Wolfs

Noëlle Wolfs

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Senior associate
Meer experts