Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Advocatuur

i-team Global

i-team Global heeft als producent van hoogwaardige schoonmaakmachines, -producten en -hulpmiddelen één gericht doel: het schoonmaakproces voor de zakelijke markt vereenvoudigen en het plezier in schoonmaken terugbrengen. Een aanpassing op een licentieovereenkomst gaf de aanleiding om eigen positie ten aanzien van intellectueel eigendom onder de loep te nemen.

Het Eindhovense bedrijf is actief in 75 landen en heeft een uitgesproken filosofie. Directeur Frank van de Ven is hier het boegbeeld van: “We laten klanten op een andere manier over schoonmaken nadenken. Dat doen we door te informeren, te innoveren en te inspireren.” Die filosofie zie je in alles terug bij het bedrijf. Zo heeft het kantoor bijvoorbeeld een een-op-een nagebouwd fastfood-restaurant, een bus en een kinderdagverblijf. “Allemaal met het doel om de producten op locatie, in de werksituatie, te laten ervaren. Met ongeveer 300 mensen werken we als één team samen aan de meest geschikte schoonmaakoplossing voor onze klanten. We willen de Apple en Google van de schoonmaakmarkt zijn”, zegt Van de Ven trots.

Innovatie zit in de genen

i-team Global biedt een breed palet van innovatieve schoonmaakoplossingen aan: van schrobzuigmachines, stofzuigers en kauwgomverwijderaars tot aan raam- en luchtreinigingsproducten en accessoires. Innovatie zit i-team in de genen. Elke innovatie moet bijdragen aan de vijf iconen: faster, cleaner, greener, safer en better. Paradepaardje is de i-mop: een schrob-zuig machine die intelligent en handzaam schrobt en dweilt. i-mop machines reinigen tot zeventig procent sneller dan conventioneel nat dweilen en tot dertig procent sneller dan automatisch conventioneel schrobben. Bovendien is de i-mop door de slankere bouwvorm veel wendbaarder in kleine ruimtes en daardoor praktischer en prettiger in gebruik. Uniek is hierbij de scharnierbeweging waardoor hij om de eigen as kan draaien. Daardoor kan de i-mop tot aan randen en onder obstakels komen en hoeft de ruimte niet met de hand nagelopen te worden.

‘De licentieonderhandeling heeft geleid tot meer synergie in ons IE-portfolio.’

Frank van de Ven – i-team Global

Nieuwe licentieafspraken

De basistechniek van i-mop is beschermd door een Duits octrooi. Van de Ven: “i-team heeft een exclusieve licentieovereenkomst met de octrooihouder. Die overeenkomst hebben we destijds zelf opgesteld. Op een gegeven moment knelden de afspraken die we in die licentie hadden gemaakt. We hadden de marketing en distributie inmiddels flink uitgebouwd en ook zelf innovaties aangedragen.”
Van de Ven vroeg V.O. hulp bij de heronderhandeling van de licentieovereenkomst. Annelies de Bosch Kemper-de Hilster, advocaat bij V.O.: “Je ziet wel vaker bij een langer lopende licentieovereenkomst dat het zwaartepunt verschuift; eerst is het logisch dat vooral degene die in de uitvinding heeft geïnvesteerd profiteert, maar na verloop van tijd zou juist de partij die investeert in de commercialisatie meer terug moeten gaan krijgen. In dit geval had i-team al heel veel waarde voor de octrooihouder gegenereerd. Dat besefte deze ook. In goede samenwerking hebben we een betere licentieovereenkomst kunnen onderhandelen.”

Creëren van meer synergie

De licentie voor de i-mop is één onderdeel van het IE-portfolio van de schoonmaakinnovator. V.O. helpt i-team ook bij het bewaken van haar eigen merken en octrooien. “Waar wij onze klanten aan het denken zetten over schoonmaken, doet V.O. dat voor ons wat betreft ons intellectueel eigendom. Wij waren vooral gefocust op productontwikkeling voor onze klanten. V.O. liet ons inzien dat je strategischer kunt omgaan met je intellectuele eigendom en dat je synergie creëert door de combinatie van bescherming. Dus niet het een óf het ander maar bescherming van zowel merken, modellen als van technische vindingen.”

Partners

De samenwerking tussen i-team Global en V.O. verloopt prettig, vindt Van de Ven: “Ik vind het fijn dat V.O. niet afwacht, maar meedenkt. Ze komen ook regelmatig langs. Dat vind ik ook belangrijk, want dat is de beste manier om fysiek te laten zien waar we mee bezig zijn. Daarom betrek ik ze ook bij onze strategie en bedrijfsevenementen. Ik zie ze als partners.”

Meer over de expert

Annelies de Bosch Kemper-de Hilster

Annelies de Bosch Kemper-de Hilster

  • Advocaat
  • Registered UPC Lawyer
  • Senior associate
Rutger Timmer

Rutger Timmer

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Senior associate
Meer experts