Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Engineering

Ingenieurbüro Stengel

Uitdagende achtbanen in attractieparken trekken altijd de aandacht. Dat daar een hele wereld van techniek achter zit, is niet bij iedereen bekend. Ingenieursbureau Stengel GmbH uit München is wereldwijd marktleider als het gaat om het ontwerp en de constructie van vele achtbanen zoals de Olympia Looping op het Oktoberfest in München. Recent leverde een verbetering aan het ontwerp een octrooi op.

“Ingenieur Werner Stengel, de goeroe van de achtbaan, is ooit gestart met het ontwerp van botsauto’s. Later bedacht hij als eerste een achtbaan met een veilig berijdbare looping”, zegt Christian Stelzl, CEO bij Stengel. “Het idee van een nieuwe achtbaan komt van de bouwer, onze klant, of de eigenaar. Wij doen vervolgens het rekenwerk aan het ontwerp van de constructie zodat de achtbaan aan alle wensen voldoet en gefabriceerd kan worden. Daarbij zijn we altijd op zoek naar innovaties die de fabricage kostenefficiënter maken.”

Achtbaan met een ruggengraat

Een van de innovaties is die van een verbeterde bevestiging bij zogenaamde ‘backbone-railtracks’. De constructie van dit soort achtbanen bestaat uit twee stalen buizen – het basisspoor waarover de trein rijdt – en een dikke buis, de ruggengraat, die de baan stevigheid geeft en de krachten opvangt. Deze constructie wordt toegepast bij grote achtbanen met loopings (inversies). Stelzl: “De uitdaging is altijd hoe je de ruggengraat van de achtbaan met het spoor verbindt, vooral wanneer het een gedraaid spoortraject is. Tot nu toe gebeurde dat met holle stalen vormen die allemaal op maat gemaakt moesten worden. Daar hebben wij een slimmere oplossing voor gevonden.”

Efficiënter produceren door slimmer ontwerp

De nieuwe constructie vervangt de verbindingsbuizen door eenvoudige platen. Stelzl: “We kunnen nu volstaan met één type plaat en is er geen duur maatwerk meer nodig. Ook al zit er een draai in het spoortraject, de platen kunnen altijd gemakkelijk op dezelfde manier bevestigd worden ten opzichte van de backbone. De platen bestaan daarbij uit minder materiaal, daardoor zijn ze lichter en dus goedkoper te produceren. Tegelijkertijd blijft de stabiliteit van de constructie van de baan behouden. Dat is interessant voor onze klant, de bouwer van de achtbaan.”

‘Dankzij ons octrooi kunnen onze klanten efficiënter produceren.’

Christian Stelzl – Ingenieursbureau Stengel GmbH

Inmiddels is er een octrooi verkregen voor het ontwerp in Duitsland. De aanvraag voor het octrooi in Europa, China en de Verenigde Staten is op dit moment in behandeling. Stelzl: “We passen het ontwerp al toe bij nieuw te bouwen achtbanen. Door het octrooi op het ontwerp heeft onze klant direct een concurrentievoordeel, omdat ze veel efficiënter kan produceren.”

Octrooitraject is iteratief proces

De voorbereiding van de octrooiaanvraag verliep in goede samenspraak. Stelzl: “Het fijnste aan de samenwerking met V.O. is dat we dezelfde technische taal spreken. We hadden aan een half woord genoeg. De octrooigemachtigde kon ingewikkelde details zeer scherp verwoorden in de octrooiaanvraag.” Lutz Keydel, octrooigemachtigde van V.O. München: “We zijn beide civiel ingenieurs, dat helpt enorm. Het traject verliep als een iteratief proces. We hadden intensief contact, geen vraag was te veel. Daardoor konden we de tekst steeds verder fijnslijpen.”

Meer over de expert

Lutz Keydel

Lutz Keydel

  • Europees en Duits octrooi- en merkengemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts