Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Engineering

MCi

Een uitgekiende octrooistrategie is waardevol voor een bedrijf. Neem bijvoorbeeld Mirror Controls International (MCi), producent van onderdelen die autospiegels laten bewegen. De waarde van hun intellectueel eigendom speelde een belangrijke rol bij de overname door het Amerikaanse moederbedrijf Flextronics in 2015. Bij de overname was de waarde van MCi in vijf jaar verviervoudigd.

Van Audi tot Pagani Zonda

MCi MCi startte in 1935 als Industrie Koot Utrecht (IKU) en legde zich in de jaren 70 toe op de productie van actuatoren ten behoeve van autospiegels. Anton Koot was de eerste uitvinder van een spiegelactuator en leverde deze sinds 1967 aan BMW. ontwerpt en produceert actuatoren voor autospiegels. Dat zijn elektromechanische onderdelen die de stand van het spiegelglas verstellen en die de spiegel kunnen laten inklappen. Jaarlijks produceert MCi wereldwijd meer dan 80 miljoen spiegelactuatoren. Met een marktaandeel van 35% is zij marktleider op dit gebied. MCi levert voornamelijk aan spiegelfabrikanten die hun spiegels leveren voor vele automerken, uiteenlopend van de A van Audi tot de Z van Pagani Zonda. Daarbij werkt het bedrijf bij de productontwikkeling vaak ook direct samen met ontwerpafdelingen van toonaangevende autofabrikanten.

‘We brengen niets op de markt dat niet de potentie heeft om gepatenteerd te worden. ’

Stefan Brouwer – MCi

Innovatie in het DNA

Bij MCi zit innovatie in het DNA. Het beschermen van intellectueel eigendom door octrooien is hierdoor geïntegreerd in het ontwerpproces van het bedrijf. Stefan Brouwer, senior research engineer bij MCi, vertelt: “We brengen niets op de markt dat niet de potentie heeft om gepatenteerd te worden. Met een octrooi willen we namaak van onze producten tegengaan, waarmee we onze marktpositie en marge zoveel mogelijk veiligstellen.”

Naadloze samenwerking

De octrooien van de mechanische en elektronische producten die MCi voortbrengt zijn ondergebracht in 80 ‘patentfamilies’. “Sinds 1963 werken we al samen met V.O. Zij kennen ons van haver tot gort”, geeft Brouwer aan. “We werken naadloos samen. MCi is zelf heel actief in de bewaking van hun octrooien”, beaamt Bernard Ledeboer, octrooigemachtigde bij V.O.

Krachtige octrooistrategie

Zeker in de competitieve markt waar MCi in opereert, kan een krachtige octrooistrategie het verschil maken. “We beschermen onze nieuwe producten natuurlijk. Maar ook bij een verbetering van een bestaand product kijken we heel sterk naar de manier waarop een concurrent zijn producten zou kunnen verbeteren. We proberen die oplossingsrichting dan te blokkeren met een eigen octrooi”, zegt Brouwer.

Rechtszaak inbreuk octrooi

MCi heeft haar octrooistrategie en -portefeuille goed op orde. Het was een van de eerste (Nederlandse) bedrijven met een patent in China. In 2014 signaleerde MCi een inbreuk op een van haar patenten door een Chinese concurrent. Zij besloot een rechtszaak te starten bij de Chinese patentrechtbank. “Voor ons is dit de moeite waard. De winst die we uit deze zaak kunnen halen is tientallen keren groter dan de kosten van de rechtszaak zelf. Daarnaast remmen we de groei van onze concurrentie af”, legt Brouwer uit. V.O. nam het voortouw in dit juridische traject. Ledeboer: “We hebben er samen veel van geleerd. Al werkt het in het rechtssysteem in China heel anders dan in Nederland, het is ons nu al gelukt om ons gelijk te bewijzen.”

Blik op de toekomst

Autofabrikanten maken steeds meer gebruik van camera’s, die zowel voor- als achteruitkijken. MCi heeft de blik op de toekomst gericht. Brouwer: “We anticiperen op de nieuwe marktwensen, doordat we alvast strategische octrooiposities innemen.” “Actief en flexibel omgaan met het beschermen van intellectueel eigendom voor nieuwe toepassingen betaalt zich in de toekomst uit”, weet ook Ledeboer uit ervaring.

Meer over de expert

Annemiek Tepper

Annemiek Tepper

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts