Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Chemie

Neenah Coldenhove

Neenah Coldenhove is al sinds 1661 een papierfabriek en staat bekend om haar innovatieve papieroplossingen. Het bedrijf is vooral toonaangevend in de productie van hightech digitaal sublimatietransferpapier. Daarmee kunnen synthetisch textiel en ondergronden voorzien van een polyester laag bedrukt worden. Inmiddels boort Neenah Coldenhove met haar nieuwe product Texcol® een nieuwe markt aan, namelijk bedrukking van natuurlijke vezels. V.O. heeft voor het bedrijf de octrooiaanvraag voor de nieuwe papiersoort en de registratie van de merknaam verzorgd.

Coldenhove levert sinds jaar en dag aan industriële grootverbruikers. Ze produceerde bijvoorbeeld jarenlang de bekende blauwe belastingenvelop, maar heeft ook al veel succes behaald met het Jetcol® sublimatietransferpapier. Dit papier bestaat uit basispapier met een speciale coating. Het wordt toegepast voor het bedrukken van (sport)kleding, maar ook op woningtextiel en signing zoals vlaggen en banners.

Sublimeren en transfereren

“Het transferpapier wordt in een sublimatieprinter gebruikt. De printer print het ontwerp met sublimatie inkt op het papier. Een hittepers of kalander – een wals – drukt het ontwerp vervolgens met circa 190 graden Celsius op het textiel. Bij het proces van sublimatie zorgt de warmte van de pers ervoor dat de inkten in het papier overgaan van vaste vorm naar een gasvormige vorm. De inkt penetreert hierdoor in het substraat; het polyester dat bedrukt moet worden”, vertelt Reshma Bhansing, productmanager bij Neenah Coldenhove.

‘Eén aanspreekpunt voor onze octrooien, merken en juridische vragen werkt heel efficiënt’ ’

Reshma Bhansing – Neenah Coldenhove

Hét alternatief voor zeefdruk

“Jetcol-papier heeft één beperking: om het te kunnen gebruiken moet het textiel voor minimaal 65% uit polyester bestaan. Daarom zijn we na het succes van Jetcol op zoek gegaan naar een oplossing waarmee we ook textiel van natuurlijke vezels – zoals katoen en linnen – kunnen bedrukken”, vertelt Bhansing. “Tot nu toe werd hiervoor de traditionele zeefdrukmethode met pigmentinkt gebruikt óf was de kwaliteit van de huidige digitale oplossingen nog niet van voldoende kwaliteit. Met Texcol hebben we een manier gevonden waarmee we wél de kwaliteit kunnen leveren die de markt vraagt.”

Beperkte investering en milieuvriendelijk

“Texcol is een digitaal pigment transferpapier dat industriële bedrukking op natuurlijke vezels mogelijk maakt. De toepassing van diverse soorten coatings op het papier maakt onder andere een hoge printkwaliteit mogelijk. Bovendien zorgt de pigmentinkt ervoor dat het ontwerp op de materialen niet verkleurt bij blootstelling aan UV licht. Een ander groot voordeel is dat het gebruik van Texcol een droog proces is. Er komt geen water aan te pas en er zijn geen voor- en nabehandelingen van het textiel nodig. Dat verkort het productieproces en is beter voor het milieu”, zegt Bhansing. “Voor onze klanten vergt het een relatief lage investering. Ze kunnen het papier en de pigmentinkt namelijk ook gebruiken in hun huidige sublimatieprinter. Onze vinding zou weleens dé sleutel voor onze klanten kunnen zijn om de overstap te maken naar nieuwe digitale printtoepassingen. Daardoor kunnen zij nieuwe markten aan boren.”

Fullservicebureau

V.O. helpt Neenah Coldenhove al jaren bij octrooiaanvragen, het registeren van merknamen zoals Jetcol en Texcol en met aanvullende juridische dienstverlening. Bhansing: “V.O. kent ons bedrijf inmiddels heel goed. Het is dan heel prettig om met een partner samen te werken die alle dienstverlening onder één dak heeft. V.O. kijkt bijvoorbeeld ook regelmatig mee bij het opstellen van contracten of verkoopvoorwaarden.”

Bewust van waarde intellectueel eigendom

Bij Neenah Coldenhove zit innoveren duidelijk in het bloed. Bhansing: “Nieuwe ideeën worden eerst voorgelegd in onze Innovation Board. Henri van Kalkeren, octrooigemachtigde van V.O., is er trots op om voor Neenah Coldenhove te werken. “De papierbusiness is al oud, maar wat zij doen is absoluut innovatief. Ze kijken over hun grenzen heen en zijn zich bewust van de waarde van hun intellectueel eigendom. Daardoor zijn wij altijd vroeg op de hoogte van wat er bij het bedrijf speelt. Dat maakt dat we snel kunnen schakelen en de markt steeds een stap voor zijn.”

Meer over de expert

Henri van Kalkeren

Henri van Kalkeren

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts