Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Life Sciences

Solynta

Als het allemaal lukt, dan komt de vinding in aanmerking voor de Nobelprijs. Pim Lindhout van Solynta is bezig met de ontwikkeling van nieuwe aardappelsoorten op basis van aardappelzaad in plaats van pootgoed. Dit kan een grote bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening.

In 2011 werd directeur Pim Lindhout van Solynta nog bijna weggehoond in de sector. Het plan voor een hybride veredeling van de aardappel was kansloos, dacht men. Met zijn nieuwe veredelingstechnologie kunnen sneller kwalitatief goede aardappelrassen worden gekweekt die veel minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben bij de teelt. Doordat het Wageningse bedrijf met aardappelzaad werkt als uitgangsmateriaal in plaats van het volumineuze aardappelpootgoed zijn er ook grote logistieke voordelen te behalen. Ondertussen is het bedrijf zover dat dit najaar voor het eerst hybride aardappelen op commerciële wijze worden getoetst.

‘Als we onze technologie niet hadden kunnen patenteren, dan waren we er niet aan begonnen. ’

Pim Lindhout – Solynta

Nationaal Icoon

Anno 2015 is er volop waardering voor Solynta. Het bedrijf is een afsplitsing van De Ruiter Seeds en is vorig jaar benoemd als ‘Nationaal Icoon’ door het Ministerie van Economische zaken, een officiële erkenning voor de meest indrukwekkende nieuwe innovaties. Lindhout: ‘Na de benoeming zijn we direct doorgereden naar de studio van De Wereld Draait Door.’ Heel bewust heeft hij de laatste jaren de pers opgezocht: ‘Investeerders uit de markt zijn altijd op zoek naar signalen dat de vinding echt werkt en potentie heeft. Dat lukt niet als je muisstil in je schuurtje fröbelt.’ Diverse investeerders zijn inmiddels aan boord.

https://youtu.be/AIi0_4EZoyE

Hybride aardappelen

De aardappel is een van de belangrijkste voedingsgewassen ter wereld. De economische potentie van de Solynta­vinding is gigantisch. Lindhout: ‘Met deze vinding verbeteren we de voedselzekerheid van de wereld. Als alles goed gaat kunnen we bijvoorbeeld in twee jaar tijd een dubbele resistentie inbouwen tegen aardappelziektes; normaliter doen ze daar dertig jaar over.’ Inmiddels is er volop belangstelling voor het product vanuit de professionele aardappelsector, zoals bij veredelingsbedrijven, processingbedrijven en wereldspelers uit de biotech.

Patenten

‘Ik ben zelf de geestelijk vader van de hybride aardappel’, vertelt Lindhout, ‘ik kan dus ook goed uitleggen wat de techniek inhoudt. Maar mijn taal is totaal niet geschikt voor een patentaanvraag, dat laat ik graag over aan V.O. Het was een zwaar traject. Je moet de nieuwwaarde uitleggen en overtuigend bewijs leveren. Dat hebben we onder andere gedaan door specialisten wereldwijd uit te laten leggen dat onze technologie revolutionair is. Dat verleende patent is cruciaal; als we onze technologie niet hadden kunnen patenteren, dan waren we er niet aan begonnen.’

Meer over de expert

Frits Schut

Frits Schut

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde
  • Partner
Meer experts