Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Alles over octrooien, merken en modellen eenvoudig uitgelegd via webinars

Sinds augustus vorig jaar organiseert V.O. een serie webinars over de belangrijkste vraagstukken rondom de bescherming van intellectueel eigendom.

De webinars, waaraan gratis kan worden deelgenomen, zijn speciaal bedoeld voor innovatieve ondernemers die op de hoogte willen blijven van de mogelijkheden, om zo de juiste keuzes te maken om hun innovatie optimaal te laten renderen. Inmiddels hebben 812 deelnemers één of meer van de zes webinars bekeken, die gemiddeld met rapportcijfer 8 werden beoordeeld. We vroegen enkele deelnemers naar hun ervaringen.

‘Goed om mijn kennis op te frissen’

Jeroen Tonnaer, CEO van PharmProspect, heeft aan een aantal van onze webinars deelgenomen. “In mijn werk help ik opdrachtgevers, onder meer jonge biotech bedrijven, bij hun business development en het licentiëren van hun innovaties. Via mijn opdrachtgevers kom ik regelmatig in contact met V.O., vandaar dat ik ook geïnteresseerd was in de webinars”, vertelt Tonnaer.

Voor Tonnaer betekenden de webinars vooral een opfrissing van zijn IE-kennis. “De onderwerpen die in de webinars besproken werden, waren voor mij al wel bekend, maar in je dagelijkse werk krijg je vaak maar met een aantal ervan te maken. Het is dan goed om het grotere verhaal erbij te horen. Zo kwamen in het webinar over waardebepaling weer even alle verschillende typen licenties langs. Dat gaf mij een compleet beeld. Het zorgt er ook voor dat je beter begrijpt hoe bescherming van intellectueel eigendom goed kan worden geregeld en voor welke zaken je het beste een octrooideskundige in kunt schakelen.”

Over de opzet van het webinar is Tonnaer enthousiast. “Op een gebruikersvriendelijke manier kun je deelnemen aan het webinar. De opzet met de presentator, de expert en de klantcase is plezierig om naar te kijken. De live chat werd veel gebruikt zag ik, en ook de lengte van de webinars is goed; die zou niet langer dan 45 minuten moeten zijn. Na de basisinformatie zou ik het fijn vinden om ook op een ander manier een verdieping op een onderwerp te kunnen krijgen.”

‘Professioneel van opzet en goed georganiseerd’

Ron Sportel, Manager Innovation & Development bij Neenah Coldenhove, nam deel aan de webinars ‘Aan de slag met octrooien’ en ‘Waardebepaling, licentie en verkoop’. “In mijn functie heb ik dagelijks te maken met innovatie van onze producten en de bescherming daarvan door bijvoorbeeld licenties en octrooien.”

De webinars waren voor Sportel een manier om meer kennis op te doen en de ontwikkelingen in het vakgebied te volgen. Sportel: “Ik heb van de webinars veel opgestoken! Wel had ik graag wat meer interactie met andere deelnemers gehad, zodat we ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.”

De dynamiek van de live chat

Tijdens ieder webinar verzamelen minimaal vier octrooi- of merkenexperts, al naar gelang het onderwerp, zich in een vergaderzaal van het Haagse kantoor van V.O. Op veilige afstand van elkaar houden ze, gewapend met een laptop, een groot scherm in gaten achterin de zaal. Daarop komen achter elkaar chats binnen. Een aangewezen persoon verdeelt deze efficiënt onder de aanwezige collega’s. Tientallen vragen worden zo in rap tempo beantwoord. Voor individuele of complexe vragen nemen onze experts na afloop contact op via een persoonlijke chat. Het is hen duidelijk dat deze dienst voorziet in een grote behoefte onder de deelnemers.

Sportel is te spreken over het contact met V.O. tijdens het webinar. “De vragen die ik had werden snel beantwoord in een persoonlijke chat met de IE-experts. Het webinar vond ik erg professioneel en goed georganiseerd. V.O. moet wat mij betreft absoluut doorgaan met de webinars, zeker nu we nog niet fysiek bij elkaar kunnen komen.”

‘Een trigger om vragen te stellen’

Stéfanie van Hasselt, directeur van Total Innovation B.V., volgde onder meer het webinar ‘Aan de slag met merk- en modelbescherming’. Ze vertelt: “Toen ik mijn product, de Total Cup® wilde octrooieren en registreren voor merk- en modelrecht, kwam ik bij V.O. uit. Zo ontdekte ik ook de webinars. Soms zit je midden in een onderwerp en dan is een webinar een trigger om vragen te blijven stellen en de informatie weer scherp te hebben. Het zette mij bijvoorbeeld weer aan het denken over het merk- en modelrecht: hoelang is de looptijd ook alweer precies?”

Voor Van Hasselt bevestigt het webinar ook het belang van IE-bescherming. “Octrooien vormen een wezenlijk onderdeel van mijn bedrijfsstrategie. Deze rechten zijn wel essentieel. Door de informatie die ik heb gekregen en de antwoorden op de vragen in de chat, blijf ik actief aan de slag met deze strategie. Ik weet welke rechten ik heb, en hoe ik daar afspraken met anderen over kan maken.”

Een dag van tevoren ontvangen deelnemers een herinnering aan het webinar. Van Hasselt: “Ik vond ik fijn dat ik vooraf werd geattendeerd op deelname aan het webinar, zo kon ik het niet vergeten in de volle agenda. Je wordt op deze manier echt betrokken gehouden.”

Gratis webinar van V.O.

In een reeks van zes gratis webinars delen experts van V.O. hun kennis over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van IE. Daarmee willen we klanten en niet-klanten inspireren om strategisch om te gaan met hun IE, zodat zij hun innovatie optimaal kunnen laten renderen.

In de webinars gaan we in ongeveer 45 minuten in op onderwerpen als octrooien, merk- en modelbescherming en samenwerking en geheimhouding. Daarnaast komen ook de onderwerpen octrooionderzoek, waardebepaling van een octrooi en inbreuk en oppositie aan bod. De onderwerpen worden toegelicht met een concrete case van een van onze klanten. Zo krijgen de deelnemers direct een beeld van de toepassing in de praktijk.

De veelgestelde vragen worden ook behandeld in het webinar. Tijdens het evenement zitten onze merken- en octrooiexperts klaar om de vragen van kijkers in de live-chat direct te beantwoorden. Voor individuele of complexe vragen nemen de experts na afloop contact op via een persoonlijke chat.

Deelnemers aan het webinar ontvangen ook een handige factsheet met alle informatie in hun mailbox.

Tot 22 april kunt u zich nog aanmelden voor het webinar over ‘Inbreuk en oppositie’. In dit webinar geeft octrooigemachtigde Henri van Kalkeren inzicht in wat er komt kijken bij oppositie en inbreuk op uw intellectuele eigendom. De webinars die al hebben plaatsgevonden, kunt u terugkijken op onze website:

 

 

 

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts