Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Brexit gaat unitair octrooi niet tegenhouden

Brexit

Op 28 november heeft de Britse regering bekendgemaakt dat ze het verdrag voor het Unified Patent Court zal ratificeren, ondanks de uitkomst van het Brexit-referendum om de Europese Unie te verlaten.

Het Britse parlement had al voor het Brexit-referendum van 23 juni ingestemd met het verdrag, maar de laatste formaliteiten voor de ratificatie waren aangehouden na de uitslag. Die formaliteiten zullen nu waarschijnlijk spoedig vervuld worden. Afgezien van de ratificatie door het VK, is alleen nog de ratificatie door Duitsland vereist. Die ratificaties zijn nodig om het verdrag in werking te laten treden en van start te gaan met het (EU) unitair octrooi en de bijbehorende Europese octrooirechtbank. Wat betreft de praktische voorbereidingen voor de nieuwe Europese octrooirechtbank en de benoeming van de rechters, lijkt een opening van de rechtbank in 2017 haalbaar.

Hoopvol nieuws
Hoewel op dit moment niet zeker is of het VK deel kan blijven nemen aan de octrooirechtbank als het geen EU-lid meer is, stemt het nieuws over de Britse ratificatie hoopvol. Octrooi-gemachtigde Peter de Lange van V.O.: ‘Dit is een buiten-gewoon welkome ontwikkeling. Hoe sneller het unitair octrooi van start gaat, hoe beter voor octrooihouders. We hebben als kantoor de voorbereidingen voor het unitair octrooi stilgelegd na de uitslag van het Brexit-referendum en gaan er nu weer mee verder. Uiteraard blijven we onze cliënten informeren over de verdere ontwikkelingen en over de planning zodra de begindatum van het nieuwe stelsel bekend is.

Voor de actuele status van het unitair octrooi en het UPC wordt u verwezen naar het dossier.

Bekijk ook deze experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts