Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Column – ‘Heel Europa mag gerust een beetje Leuven worden’

Voor wie het nog niet wist: Leuven won in september 2020 de iCapital Award en wordt daarmee door Europa erkend als meest innovatieve stad van Europa. Als Leuvenaar doet het ontzettend deugd dat velen met mij trots zijn op de stad waarin ze wonen, studeren of werken. Ik durf zelfs te hopen dat ook u een beetje trots bent, ongeacht uw band met de Leuvense regio.

Voor Leuven MindGate zijn we, samen met meer dan 330 organisaties die onze leden en partners zijn, waaronder V.O. en wellicht velen onder u, uiteraard heel blij met deze erkenning. Leuven MindGate werd in 2016 opgericht om het Leuvense ecosysteem door kruisbestuiving en samenwerking verder te versterken en internationaal de erkenning te laten krijgen die het verdient. De prijs is een mooie mijlpaal, kroon op het werk en een sterke troef om Leuven in de regio – en internationaal – verder op de kaart te zetten.

In de verdediging van het Leuvense dossier hebben we sterk ingezet op het samenwerkingsmodel, de kracht van het ecosysteem. De grote troeven van deze regio zijn ongetwijfeld de korte lijnen en de samenwerking tussen de vele straffe spelers die samen het innovatie-ecosysteem vormen. Toponderzoekers zijn een ongelooflijke troef, maar leiden in hun eentje niet tot innovatie. Gedreven ondernemers zijn essentieel, maar op zich onvoldoende. Een ondersteunende overheid is noodzakelijk, maar volstaat niet. Maar wanneer zij samenwerken, ondersteund door onder meer financierders, raadgevers en middenveldorganisaties, kunnen we de grootste uitdagingen waarvoor we staan tot een goed einde brengen dankzij onze innovatieve oplossingen.

Dat noemen we in Leuven ‘innovate for the better’, innovatie die het leven van iedereen in het ecosysteem en dat van toekomstige generaties beter moet maken.

Om te vloeken in de kerk: hoe belangrijk wij intellectuele eigendomsrechten ook vinden, dit samenwerkingsmodel willen we niet beschermen. Integendeel, we hebben de ambitie andere steden in heel Europa ermee te inspireren. Heel Europa mag gerust een beetje Leuven worden.

Johan Merlevede – Directeur Leuven MindGate

Bekijk hier de video van Leuven MindGate

 

Bekijk ook deze experts

Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts