Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Column – Innovatie met ruimtevaarttechnologie

Stelt u zich eens voor om toegang te hebben tot de technologie en kennis van een niet commercieel gedreven R&D-lab met meer dan 2.500 specialisten in Nederland, actief in Europees verband, over tal van technologiedomeinen. Wat zou u doen en waar zou uw interesse naar uit gaan? Dit lab ligt bij ons in de achtertuin. Dat is namelijk ESA-ESTEC, hart van de Europese ruimtevaart in Noordwijk.

Om zicht te krijgen op deze technologie en toegang daartoe te verkrijgen moeten er wel een aantal stappen genomen worden. De uitdaging zit in het zoeken naar de oplossing voor een technologisch vraagstuk waarbij innovaties vanuit de ruimtevaart worden ingezet. Om de ruimtevaarttechnologie commercieel in te zetten, heeft ESA het Technology Transfer Programma opgezet. Via een stelsel van aangesloten brokers en incubatiecentra die opereren onder de naam Space Solutions worden de innovatiemogelijkheden vanuit het ruimtevaartdomein ontsloten voor startups en andere bedrijven.

De cross-over maken tussen space en non-space vergt naast een gedegen technologiescouting ook een aanpassing van de geïdentificeerde technologie. En in het vervolgtraject van vercommercialisering moeten logischerwijs ook goede afspraken worden gemaakt over onderwerpen als IP.

Startups ontberen deze kennis veelal. Niet alleen inhoudelijk, maar ook ten aanzien van het sluiten van een goede overeenkomst. Het ESA BIC programma faciliteert hierin. De startup kan zich hierdoor ontwikkelen in een relevant netwerk van technisch specialisten van ESA en aangesloten organisaties, waaronder V.O. Dergelijke support is voor een jong bedrijf vaak bittere noodzaak en vergroot de kansen op succes.

U bent van harte welkom in onze achtertuin.

Martijn Seijger
Directeur Space Business Innovation Centre Noordwijk

Bekijk ook deze experts

Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts