Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Column – ‘Innoverend de crisis uit’

Het is niet te geloven, maar al bijna een jaar verkeert de wereld in een onwerkelijke crisis. Voor sommige bedrijven is er economische voorspoed en gaat de crisis geruisloos voorbij en voor andere heeft deze crisis veel economische pijn aangericht. Zonder nog te spreken over de emotionele schade die dit voor ons allemaal heeft meegebracht. De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) heeft een hectische tijd achter de rug en is in deze periode drukdoende geweest om via de lobby de thema’s van de ondernemers goed onder de aandacht te brengen bij de overheid en heeft daar ook zeker successen in behaald. Hierbij valt te denken aan o.a. uitstel van terugbetaling belastingen en de NOW-regeling.

Limburg heeft alles binnen handbereik om tot succesvolle innovaties te komen. We beschikken over drie campussen die een leidende rol hebben in de technologie, verschillende kennispartijen, een innovatief MKB en een sterke maakindustrie. Daarnaast heeft Limburg een uitstekende ligging in de Euregio met enorm veel potentie.

Als we vooruitkijken dan zien we grote transitiethema’s op ons afkomen. Om enkele te noemen: digitalisering, energie- en klimaattransitie en de overstap naar een circulaire maatschappij. Een goede samenwerking in de keten en innovatiekracht van partijen is van groot belang om die transitiethema’s te doen slagen, daarbij denkend aan het opzetten van nieuwe projecten, doorontwikkeling en succesvolle marktintroductie. Bij dit alles is natuurlijk personeel met de juiste kennis en vaardigheden onmisbaar. Aansluiting van onderwijs bij het innoverend bedrijfsleven om overdracht en kennis te genereren voor de toekomstige beroepen is onontbeerlijk. Vanuit de overheid zijn er stimuleringsmaatregelingen als de innovatiebox, de WBSO en de MOOI regeling. Echter, wij moeten deze klus samen klaren.

Kortom: verbindingen, nieuwe samenwerkings­vormen, innovatievermogen en nieuwe octrooien zijn nodig om uit de crisis te komen. Dat betekent dat wij samen met bedrijven aan de slag gaan.

We kijken uit naar een florerende toekomst. Samen Succesvoller Ondernemen op een manier dat onze kinderen daar profijt van hebben.

Giel Braun – Voorzitter LWV

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts