Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Column – Succesvol ecosysteem voor innovatie

Op werkbezoek op High Tech Campus Eindhoven beklaagde een directeur van een gloednieuwe campus in het Midden-Oosten zich eens. ‘Zijn’ gebouwen zagen er allemaal fantastisch uit en de campus was zelfs gelanceerd met een video van een Hollywood-regisseur. Maar er gebeurde niks. Pas na een paar bezoeken aan Eindhoven begreep hij het: het gaat om de vibe.

Jaren daarvoor kwam ik als hr-adviseur en alfa in een wereld van beta’s terecht bij Natlab, de beroemde proeftuin van Philips. Daar zag ik hoe ongelofelijk belangrijk de factor sfeer en vertrouwen is en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen elkaar makkelijker ontmoeten. Later kreeg ik de kans om dat als operationeel directeur van The Strip te doen. Op The Strip komen alle horeca- en conferentievoorzieningen bij elkaar, voor de 11.000 campusbewoners en de buitenwereld. Dit is uitgegroeid tot het dorpsplein, het kloppend hart waar ideeën en bedrijven aan elkaar worden gekoppeld. Hier doen we er alles aan om toevallige ontmoetingen te faciliteren en te stimuleren. Juist die ontmoetingen spelen een grote rol bij innovatie.

Innovatie is een manier van denken en doen die in de Brainport regio van Eindhoven tweede natuur is geworden. Dat danken we niet alleen aan onze kennis en kunde, maar vooral aan ons geloof in sociale innovatie. Slechts een kwart van het innovatiesucces is afhankelijk van de technische doorbraak.

Van het succes wordt 75% bepaald door de sociale innovatie, samenwerken in slimme, horizontale netwerken gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gezond verstand. Bijna iedereen heeft wereldwijd toegang tot kennis, het gaat er juist om wat je er mét elkaar mee doet. Bijkomend voordeel van Eindhoven: we zitten hier in West-Europa waar we minder hiërarchisch ingesteld zijn en elkaar makkelijker durven op te zoeken.

Sinds een paar jaar hebben we ook de Gerard en Anton Awards voor de beste startups. Van de twee Philips-broers was Gerard de techneut en uitvinder, Anton had het zakelijke instinct. Bij zo’n initiatief is het voor mij logisch om onze contactpersoon bij V.O. te bellen voor ondersteuning. En dat leidde weer tot een sponsorschap. En zo werken we allen samen aan (sociale) innovatie. Dat is de kracht van Eindhoven.

Bert-Jan Woertman
Eigenaar Social Machines en voormalig directeur marketing High Tech Campus Eindhoven en directeur Brainport Industries Campus

 

 

Also see these experts

Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts