Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Column - Het ultieme vak

Scheikunde! Het lijkt al weer zo lang geleden dat ik me vol enthousiasme op deze studie wierp. Als student pakte ik ook zoveel mogelijk kansen om me te verdiepen in tal van andere onderwerpen: Frans, biologie, wetenschapsjournalistiek, milieukunde en bedrijfseconomie. Ik voelde me als een vis in het water in die jaren.

Nu ik aan het einde sta van mijn V.O.-loopbaan zie ik goed dat onderwijs en verdieping tot de dankbaarste en leukste onderdelen van mijn baan hoorden. Ik heb tal van aankomende octrooigemachtigden kennis mogen laten maken met het vak. En telkens was daar dat magische moment waarop ze ervaren (soms ook niet) wat het octrooivak zo mooi maakt. Je opereert en balanceert op het snijvlak van wetenschap, taal, innovatie, economie en recht. Al die facetten zijn relevant; in al die facetten moet je je verdiepen.

Ik ervaarde het als een voorrecht dat ik bij V.O. de ruimte kreeg om me in te zetten voor octrooionderwijs. Zo was (en ben) ik docent bij het Centre for International Intellectual Property Studies (CEIPI) in Straatsburg voor aankomend EPO gemachtigden. Ook ben ik docent en bestuurslid bij de Stichting Beroepsopleiding Octrooigemachtigden (SBO), waar ik vooral bij het vak ‘Praktische vaardigheden Chemie’ een rol heb.

Diverse collega’s zijn ook actief bij SBO en CEIPI; ik kan dus gerust zeggen dat V.O. onderwijs een warm hart toedraagt. Bij V.O. wordt altijd zwaar ingezet op opleiding, intern en extern. Daarin verschilt ons kantoor echt wel van de meeste collega-kantoren. Altijd weer dat hameren op studie. Dit blijkt ook uit de gemiddeld hoge slagingspercentages van onze mensen. Ik ben er trots op dat ik daar als docent en begeleider mijn steentje aan mocht bijdragen.

Wat nu? Het komt vast niet als een verrassing als ik zeg dat ik graag doorga met octrooionderwijs. Daarom blijf ik me met veel plezier inzetten voor het SBO en CEIPI maar ook bij onze interne opleiding, waar ik graag de octrooigemachtigden van morgen opleid; en natuurlijk zeker die van V.O.!

Harrie Marsman

 

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts