Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

De automobiel

Het was afgelopen 9 februari 175 jaar geleden dat Wilhelm Maybach werd geboren. Wilhelm Maybach en Gottlieb Daimler introduceerden eind 1883 de eerste Daimler/Maybach viertaktmotor. Die motor werd doorontwikkeld tot een 100cc motor; door zijn ontwerp ook wel de ‘staande klok’ genoemd. In de automobielindustrie is dit nog steeds één van de bekendste octrooien. Het was een voorloper van de eerste viercilindermotor ter wereld.

Wilhelm Maybach groeide vanaf zijn 10e op in een weeshuis in Reutlingen, dat samenwerkte met een werkplaats. In die werkplaats ontwikkelde Maybach zijn technische talent, dat ook werd opgemerkt door Gottlieb Daimler. Vanaf dat moment werkten de mannen samen: Daimler was de technische visionair en zakenman, Maybach de geniale ontwerper. Samen waren de mannen de oprichters van Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), de voorloper van het huidige Daimler AG. Vanaf 1888 verkochten Maybach en Daimler hun eerste octrooilicenties aan ondernemingen in het buitenland. Het betekende het begin van de auto-industrie in Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

De Maybach

Wilhelm Maybach start in 1909 zijn eigen bedrijf Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH – later Maybach-Motorenbau GmbH – waarmee hij honderd jaar geleden niet alleen motoren voor zeppelins maar ook voor treinen maakte. In 1921 presenteert Maybach zijn eigen auto: de Maybach W 3, een 70 pk zescilinder die al 110 kilometer per uur kon halen. Daarna volgde de Maybach Zeppelin, een luxepaard met een twaalfcilinder. Daarmee concurreerde Maybach met andere luxe automerken zoals Rolls-Royce, Bentley en Bugatti.

Het Mercedes-Maybach merk

Wilhelm Maybach overlijdt op 29 december 1929. Het merk raakt in de vergetelheid, totdat de fabriek in 1960 onderdeel van het Daimler concern wordt en Mercedes-Benz het Maybach-merk nieuw leven inblaast en de merknaam in 1980 registreert. Ter ere van de oprichter dragen de duurste auto’s van Daimler sinds 2014 de naam ‘Mercedes-Maybach’.

De patenten van Maybach:

maybachkuehlung

maybachriemgetriebe

daimlergasmotor

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts