Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

DigitalAlerts ziet octrooieren als kans voor product­ontwikkelaars

Nooit meer vergeten om je parkeer-app te starten of te stoppen. ParkAlert is een van de ‘slimme’ digitale waarschuwingssystemen waarmee hard- en softwareontwikkelaar DigitalAlerts inmiddels toonaangevend in de markt is.

Al in het creatief proces dat voorafgaat aan de productontwikkeling denkt V.O. mee over de kansen die het beschermen van het intellectueel eigendom heeft voor DigitalAlerts.

Internet-of-things

DigitalAlerts is in 2017 voortgekomen uit ZippLabs, een zustermaatschappij die samenwerkte met Sophisti uit Amsterdam. De Eindhovense industrieel ontwerper Tijn Kooijmans, afkomstig van Sophisti, staat als Chief Technical Officer mede aan het roer van het bedrijf. Kooijmans: “We richten ons op interactieve IOT-toepassingen (internet-of-things), met als doel de eindgebruiker te ontzorgen in zijn dagelijks leven.”

Herinnering voor betaald parkeren

ParkAlert is het eerste en meest volgroeide product van DigitalAlerts. Het is een apparaatje – een knop – op het dashboard van de auto dat via Bluetooth verbonden is met een mobiele app. Wanneer de bestuurder uitstapt, schakelt de telefoon over naar de app. Die controleert aan de hand van de locatiegegevens of het voertuig zich in een betaald parkeren gebied bevindt. Is dat het geval, dan geeft ParkAlert een waarschuwing dat de bestuurder zijn parkeerapp moet inschakelen. Op het moment dat de bestuurder de auto weer instapt, gaat vervolgens de ParkAlert piepen en herinnert deze de bestuurder eraan dat hij zijn parkeerapp moet uitschakelen.

Potentie

DigitalAlerts is ambitieus. Kooijmans: “We hebben inmiddels een koppeling met de YellowBrick-app, zodat ons product direct contact kan maken met die app om parkeeracties op tijd te stoppen met een druk op de ParkAlert knop. Dat is handig en veiliger.

Dit neemt niet weg dat ParkAlert ook in combinatie met de andere parkeerapps gebruikt kan worden.” ParkAlert vindt voornamelijk zijn toepassing in grotere steden en daardoor is de werking vooral geografisch bepaald. Niet overal is betaald parkeren via een parkeer-app namelijk mogelijk en in de meeste landen buiten Nederland en België is betaald parkeren heel anders geregeld. Kooijmans: “De groei is daarmee begrensd.” In dit verband heeft DigitalAlerts meerdere ‘Alert’ oplossingen op de plank liggen. Naast ParkAlert is het productportfolio inmiddels uitgebreid met alerts zoals BikeAlert, een oplossing die onder meer diefstal van fietsen moet voorkomen, en BellAlert dat via een app meldt wanneer bijvoorbeeld een pakketbezorger aanbelt. Kooijmans: “BellAlert (voorheen Zipp Labs) heeft de potentie om groot te worden, omdat het product niet geografisch gebonden is. Het draagt bij aan een efficiënter en duurzamer logistiek proces, omdat pakketbezorgers minder vaak voor een dichte deur staan en het pakket weer opnieuw moeten aanbieden.”

Apps beschermen

Alle producten die DigitalAlerts ontwikkelt, worden uiteindelijk ondergebracht in zelfstandige bedrijven. Daarbij is het essentieel dat elk van de innovaties beschermd is tegen concurrentie en namaak. Dat geeft ook investeerders meer vertrouwen. Kooijmans: “Toen we ParkAlert ontwikkelden, was mijn aanname dat het niet nieuw genoeg zou zijn om te octrooieren. Een zogenoemde Bluetooth beacon en een smartphone bestonden tenslotte al. V.O. liet ons inzien dat juist de combinatie van de alert met Bluetooth en parkeren de vinding nieuw maakt. Daar waren we anders niet achter gekomen.”

Sparren

Leo Jessen, octrooigemachtigde bij V.O., heeft het octrooiproces voor ParkAlert begeleid. Jessen: “Bij IOT-uitvindingen zoals die van DigitalAlerts is het altijd de kunst om bij het opstellen van de octrooiaanvraag rekening te houden met mogelijke andere toepassingen van de technologie. Dat geeft de klant groeikansen voor de toekomst.” Jessen werd als octrooiexpert bij de ontwikkeling van BellAlert vroeg in het creatief ontwikkelproces betrokken. Kooijmans: “Voor ons was dit heel waardevol. Door te sparren met iemand die op de hoogte is van de ‘state of the art’ zijn we aan het denken gezet. Zo kwamen we op nieuwe ideeën.”

Kans

Kooijmans: “Het nadenken over bescherming van intellectueel eigendom wordt door product­ontwikkelaars nogal eens gezien als rem op de innovatie. Ik zie het vooral als inspiratie en kans om producten verder te ontwikkelen. Door de betrokkenheid van V.O hierbij, leveren zij een goede bijdrage aan onze business.”

Een bijdrage van

Portretfoto van Leo Jessen

Leo Jessen

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts