Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

DSM verslaat concurrent in octrooistrijd

Chemiebedrijf DSM, dat voor IE-zaken gebruikmaakt van de diensten van V.O., heeft recentelijk een commercieel succes behaald door definitief een streep te zetten door een octrooi van concurrent 3D Systems. Beide bedrijven zijn actief op het gebied van stereolithografie, een techniek waarbij een driedimensionaal object kan worden gecreëerd door een laagsgewijze polymerisatie van een vloeistof met licht (fotopolymerisatie).

Disclaimer
Het octrooi van 3D Systems, dat aanvankelijk verleend was door het Europees Octrooibureau (EOB), werd door DSM aangevallen in een oppositieprocedure. Tijdens de verleningsprocedure van het octrooi was er een zogeheten disclaimer gebruikt om het octrooi nieuw te maken ten opzichte van een octrooipublicatie die een eerdere indieningsdatum had, maar nog niet publiek was op het moment dat het octrooi van 3D Systems werd aangevraagd.

Op zich is een dergelijke undisclosed disclaimer toegestaan, mits er aan een aantal strenge vereisten wordt voldaan. De oppositiedivisie was echter van mening dat de gebruikte disclaimer niet aan deze vereisten voldeed, en verklaarde het octrooi daarom nietig. 3D Systems ging vervolgens in beroep tegen deze beslissing van de oppositiedivisie, in een poging deze te vernietigen en het octrooi alsnog overeind te houden. De Technische Kamer van Beroep van het EOB oordeelde daarop dat de disclaimer inderdaad niet geldig was, en bekrachtigde daarmee de beslissing van de oppositiedivisie om het octrooi te vernietigen.

Nu het obstakel van 3D Systems uit de weg is, ontstaan volgens DSM meer mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling en het vermarkten van fotopolymeren en samenstellingen die kunnen worden gebruikt bij stereolithografie.