Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Dubieuze facturen

Het kan u als aanvrager van een octrooi of een merk overkomen dat u een factuur krijgt toegestuurd van een instantie die u als dienst aanbiedt om uw octrooi of merk te “registreren”.

Deze factuur heeft een officieel voorkomen en betreft een bedrag dat naar het gevoel overeenkomt met een officiële takse die benodigd zou kunnen zijn voor instandhouding van uw octrooi of merk.

Bij het lezen van de “kleine lettertjes” op de factuur blijkt echter dat u slechts opgenomen zal worden in een commercieel databestand, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor mailings. Een soort “Wereldtijdschrift” dus. Indien u tekent voor deze dienst, is de waarde van het geleverde, voorzichtig gezegd, gering.

Openbare registers
De achtergrond van deze ongevraagde facturen is dat bij het aanvragen van een octrooi of merk de gegevens van de aanvrager worden opgenomen in openbaar toegankelijke registers, bijvoorbeeld Espacenet. Dubieuze personen maken dankbaar gebruik van deze openbare registers. Zij gokken erop dat hun facturen ergens op een financiële administratie belanden en zo ongezien betaald worden. Een onlangs opgedoken naam van een dergelijke organisatie is het Hongaarse bedrijf TMCollection. Ook andere bedrijven vissen in deze vijver. Mocht u twijfelen aan de authenticiteit van facturen, dan kunt u het beste onmiddellijk contact met ons opnemen.