Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Duitse ratificatie EU-octrooi weer iets dichterbij

Eerder dit jaar besliste het Duitse Constitutionele Hof dat de invoering van een wet inzake de goedkeuring van het Unified Patent Court, ofwel het gemeenschappelijk octrooigerecht, ongrondwettelijk was, omdat de wet niet met de vereiste tweederde meerderheid van het Duitse parlement was aangenomen.

Op 26 november 2020 heeft de Duitse Bondsdag (vgl. de Tweede Kamer in Nederland en de Kamer in België) de wet alsnog aangenomen met de vereiste meerderheid. De volgende stap in het Duitse ratificatieproces is goedkeuring door de Bundesrat (vgl de Eerste Kamer/Senaat). De zitting van de Bundesrat is gepland op 18 december 2020.

Volgens de Europese Commissie zou het nu mogelijk zijn dat het UPC en het UP (Unitary Patent, ofwel EU-octrooi) in 2022 operationeel wordt. Dit zou betekenen dat in de loop van 2021 de periode begint – de zogeheten sunrise period – waarvoor voor bestaande Europese octrooirechten gebruik kan worden gemaakt van de opt-out regeling. Daarmee blijven deze onder het huidige systeem vallen en worden eventuele rechtszaken behandeld via de nationale rechtbanken.

Lees ook ons dossier ‘Een nieuw Europees Octrooisysteem‘.

 

 

Bekijk ook deze experts

Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts