Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

EOB wijzigt tarieven

Het Europees Octrooibureau heeft onlangs een aantal interessante tariefwijzigingen doorgevoerd voor Europese aanvragen en regionale voortzettingen van PCT-aanvragen met een indieningsdatum van na 1 april 2009.

VEREENIGDE berekent de tariefwijziging rechtstreeks door.

Europese octrooiaanvragen
Voor een Europese octrooiaanvrage moesten voorheen designation fees (aanwijzingstaksen) per land worden betaald. Indien slechts een beperkt aantal landen was aangewezen, kon de bescherming later niet meer worden uitgebreid. Er is nu een flat designation fee ingevoerd, die is
vastgesteld op € 500. Hierdoor geldt de aanvrage voor alle 35 bij het Europees Octrooiverdrag aangesloten lidstaten. De maatregel vereenvoudigt de procedure en geeft een licht tariefvoordeel ten opzichte van de oude praktijk, waarbij uitgebreidere bescherming kon worden bereikt door het maximum van zeven designation fees te betalen.

De aanvrager hoeft nu pas bij verlening van het octrooi een keus te maken in welke landen het octrooi geregistreerd dient te worden. Daarnaast is de voorlopige bescherming van de aanvrage uitgebreid tot alle aangesloten landen. Mits aan bepaalde vereisten is voldaan, geeft deze voorlopige bescherming een, door een lidstaat in te vullen, mogelijkheid om inbreukschade uit te breiden tot de periode voor verlening.