Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Europees octrooibureau verhoogt taksen

Met ingang van 1 april 2008 zal het Europees octrooibureau (EOB) een aantal belangrijke wijzigingen in het taksenregime doorvoeren.

Om te beginnen zal het EOB vanaf 1 april 2008 de jaartaksen verhogen met een bedrag variërend van € 75 tot € 300 per taks. VEREENIGDE biedt haar cliënten aan om taksen tot 31 maart 2009 vooruit te betalen (vóór 1 april), waardoor langer van het oude, lagere tarief geprofiteerd kan worden. Cliënten die in de betreffende periode een taksvervaldatum hebben, zijn hierover reeds geïnformeerd. Op deze wijze zijn inmiddels een aantal forse besparingen voor onze cliënten gerealiseerd.

Verder worden de taksen met betrekking tot het aantal conclusies in Europese octrooiaanvragen drastisch gewijzigd. Volgens de huidige regels dient er voor een octrooiaanvrage met meer dan tien conclusies een opslag van € 45 per claim betaald te worden. Weliswaar gaat volgens het nieuwe regime de opslag pas gelden voor octrooiaanvragen met meer dan vijftien conclusies, maar het tarief is aanzienlijk hoger: € 200 per conclusie.

Het EOB beoogt op deze wijze aanvragers te stimuleren om het aantal conclusies binnen de perken te houden, omdat men verwacht dat dit het beoordelen van octrooiaanvragen vereenvoudigt.

Overigens zullen op 1 april 2009 de regels verder worden aangescherpt. Octrooiaanvragers met veel conclusies zullen dan nog duurder uit zijn, want de opslag voor iedere conclusie boven de vijftig zal maar liefst € 500 bedragen.