Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Fiscaal voordeel bij innovatie in België

Money Losing Party Court

België kent enkele aparte fiscale regelingen die van toepassing zijn op verworven IE-rechten. Zo is er bijvoorbeeld in België de innovatieaftrek voor innovatie-inkomsten. Hiermee zijn 85% van de netto-inkomsten voortvloeiend uit IE-rechten vrijgesteld van vennootschapsbelasting. De innovatieaftrek is geldig sinds 2020 en geldt voor IE-rechten die zijn verworven vanaf 1 juli 2016.

Verder kent men in België het zogeheten belastingkrediet. In tegenstelling tot de innovatieaftrek, die als aftrek van het fiscale resultaat wordt toegepast, is het belastingkrediet een belastingvermindering op de verschuldigde vennootschaps­belasting.

Zowel binnenlandse als buitenlandse vennootschappen met een Belgische vaste bedrijfsinrichting komen in aanmerking voor de innovatieaftrek, dan wel het belastingkrediet.

Meer informatie over beide Belgische regelingen is te vinden op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen: www.vlaio.be.

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde
  • Associate
Bart Jan Niestadt

Bart Jan Niestadt

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde
  • Partner
Meer experts