Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Fokker: de stille kracht

In 1996 leek een einde te komen aan een van Nederlands meest beroemde merken: FOKKER. Niets is echter minder waar gebleken.

Door de overname door het Stork-concern van de vliegtuigonderdeel-fabrieken en de reparatiefaciliteiten is de naam FOKKER anno 2007 nog springlevend.

De historie van Fokker begint in het jaar 1911, wanneer Anthony Fokker in zijn eerste zelfgebouwde vliegtuig, dat hij "De Spin" had gedoopt, rondjes rond de Grote Kerk van Haarlem vliegt. In de Eerste Wereldoorlog bouwt Fokker gevechtsvliegtuigen, waaronder de Fokker Dr. I waarin Manfred von Richthofen (bijgenaamd The Red Baron) vele overwinningen behaalt. In de Tweede Wereldoorlog speelt het Nederlandse vliegtuigmerk geen grote rol, maar na een moeizame wederopbouw introduceert Fokker in 1958 de Fokker Friendship. Het wordt een klassieker die uitgroeit tot “s-werelds meest verkochte turboprop-vliegtuig.

In de jaren 80 ontstaan de Fokker 50 en de Fokker 100, modellen die nu nog de naam van Fokker hooghouden. Want in 1996 volgt het faillissement. Stork neemt het merk en de intellectuele eigendomsrechten over, en in 2002 lanceert Stork-dochter Fokker Services het FUTURE-programma, dat erop gericht is om zoveel mogelijk Fokker 50″s en Fokker 100″s weer in de lucht te brengen danwel te houden. Er blijkt een enorme behoefte te bestaan aan de stille en zuinige FOKKER-vliegtuigen en het programma is een doorslaand succes. Er vliegen wereldwijd thans weer zo”n 1200 FOKKER-vliegtuigen rond. Voor het FUTURE-programma ontvangt Fokker Services in 2005 de prestigieuze Aerospace Industry Award.