Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

HEMA ‘gestikt’ in claim van Levi’s

De denim-gigant Levi’s won recentelijk in België een rechtszaak van het bekende warenhuis HEMA over de vorm van de stiksels op de achterkant van spijkerbroeken.

Waar ging het precies over?

Het geschil ging niet over het woordmerk LEVI STRAUSS of het karakteristieke rode label. Wél over het bekende V-vormige stiksel op de broekzakken van Levi’s spijkerbroeken. Dat staat ook wel bekend staat als het ‘gebogen merk’. Het V-patroon is in de Benelux sinds 1981 geregistreerd als beeldmerk. Daarnaast heeft Levi’s het beeldmerk sinds 2004 ook in de EU geregistreerd.

Een langdurige strijd

Het is niet de eerste keer dat beide merken het gevecht aangaan over het V-vormige stiksel. In 2003 kwam Levi’s voor het eerst een variatie op haar beeldmerk tegen. Beide partijen kwamen tot een schikking in 2014. In dat jaar erkende HEMA Levi’s exclusieve rechten en verklaarde het bedrijf het beeldmerk of variaties daarop niet meer te gebruiken. Lange tijd hield HEMA zich aan die belofte, tot Levi’s in 2015 opnieuw een variatie op het beeldmerk ontdekte.

Hoe oordeelde de rechtbank?

De Rechtbank van Koophandel Brussel verklaarde in eerste instantie dat er een aantal verschillen waren tussen de twee patronen, waardoor deze niet als identiek beschouwd konden worden. HEMA gebruikte namelijk niet twee, maar drie gebogen lijnen in het patroon. Daarnaast kwamen de lijnen niet exact in het midden samen, maar meer aan de linkerzijde van de broekzak.

Ondanks het feit dat de figuren niet exact hetzelfde waren, gaf de rechtbank wél aan dat ze een significante gelijkenis tonen, gebruikt worden voor identieke waren en dat het publiek zeer bekend is met dit figuur. De rechtbank oordeelde dan ook dat het gebruik van haar variant op het V-patroon door HEMA verwarring wekt en dus een inbreuk vormt op de merkrechten van Levi’s.

En de schadevergoeding?

De rechtbank verbood HEMA verder gebruik van de V-vorm en legde het bedrijf een schadevergoeding van ongeveer € 4,5 miljoen op, gebaseerd op de 221.603 eerder verkochte broeken in de Benelux. Oorspronkelijk eiste Levi’s een schadevergoeding van € 50 per broek. Dit vond de rechtbank echter te gortig en zij bracht dit omlaag naar € 20. Desalniettemin een fors bedrag. Merkinbreuk kan een kostbare zaak zijn.

Bekijk ook deze experts

Raquel Alvarez

Raquel Alvarez

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Associate
Alissa Gondoin-van ‘t Klooster

Alissa Gondoin-van ‘t Klooster

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Associate
Meer experts