Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Innovatief ontwerp maakt achtbaan goedkoper

Hoe kun je een achtbaan lichter, simpeler en efficiënter ontwerpen zonder concessies te doen aan de veiligheid? Daar heeft het Duitse ingenieursbureau Stengel Gmbh een kostenefficiënte oplossing voor bedacht.

Stengel is marktleider op het gebied van het ontwerp en de constructie van achtbanen. V.O. werkte met hen samen om hun vinding te beschermen.

Stengels nieuwe ontwerp is een innovatie in het bevestigen van zogeheten ‘backbone-railtracks’. Bij dit soort achtbanen bestaat de constructie uit twee stalen buizen – het basisspoor waarover de trein rijdt – en een dikke buis, de ruggengraat, die de baan stevigheid geeft en de enorme g-krachten opvangt. Deze constructie wordt toegepast bij grote achtbanen met loopings.

Concurrentievoordeel door efficiency

“De uitdaging is altijd hoe je de ruggengraat van de achtbaan met het spoor verbindt, vooral bij gedraaid spoortraject in de bochten”, vertelt Christian Stelzl, CEO van Stengel. “Tot nu toe gebeurde dat met holle stalen vormen, die allemaal op maat gemaakt moesten worden. Daar hebben wij een slimmere oplossing voor gevonden.”

De nieuwe constructie vervangt de verbindingsbuizen door eenvoudige platen. Stelzl: “We kunnen nu volstaan met één type plaat en is er geen duur maatwerk meer nodig. Ook al zit er een draai in het spoortraject, de platen kunnen altijd gemakkelijk op dezelfde manier bevestigd worden ten opzichte van de backbone. De platen bestaan daarbij uit minder materiaal, daardoor zijn ze lichter en dus goedkoper te produceren. Tegelijkertijd blijft de stabiliteit van de constructie van de baan behouden.
Dat is interessant voor onze klant, de bouwer van de achtbaan. Dankzij ons octrooi kunnen onze klanten efficiënter produceren. Dat geeft onze klant een direct concurrentievoordeel.”

Dezelfde taal spreken

Stelzl en Lutz Keydel, octrooigemachtigde van V.O. in München, werkten gezamenlijk aan de bescherming van het ontwerp van Stengel, hun intellectueel eigendom. “Het fijnste aan de samenwerking met V.O. is dat we dezelfde technische taal spreken; we hadden aan een half woord genoeg”, zegt Stelz. “We zijn allebei civiel ingenieur, dat helpt enorm”, vult Lutz Keydel van V.O. aan. Stelzl: “Het octrooitraject verliep iteratief. We hadden intensief contact, geen vraag was te veel. Daardoor konden we de tekst in de octrooiaanvraag steeds verder fijnslijpen.”

Stengels nieuwe ontwerp heeft in Duitsland een octrooi gekregen. Ze past het ontwerp inmiddels toe bij nieuw te bouwen achtbanen. Het octrooi in Europa, China en de Verenigde Staten is in behandeling.

Lees hier het hele artikel en bekijk de video.

Bekijk ook deze experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts