Artificiële intelligentie inzetten om risico’s op hartziekten nog eerder te herkennen. Met nano-technieken medicijnen precies op de juiste plek brengen, terwijl de patiënt nog in de ambulance ligt. Voorbeelden van innovatief wetenschappelijk onderzoek waar de Hartstichting jaarlijks miljoenen in steekt. Niet iedere onderzoeker denkt daarbij vooraf al aan het beschermen van intellectueel eigendom. De Hartstichting doet dat, geholpen door adviseurs van V.O., wél. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.
De eerste is dat de Hartstichting onderzoek hoogstens kan financieren tot de eerste stappen van grootschalige testen. Daarna zijn er in de meeste gevallen commerciële partijen én grote investeringen nodig om de onderzoeksresultaten verder te ontwikkelen. Door al aan het begin van een samenwerking goede afspraken te maken over intellectueel eigendom, kunnen commerciële partijen sneller aan de slag met oplossingen die goed werken, maar tevens veilig en toegankelijk zijn voor patiënten.
De tweede heeft alles te maken met de maatschappelijke rol van de Hartstichting. Voor iedere euro die wij uitgeven aan het bestrijden van hart- en vaatziekten, heeft iemand door de regen van deur tot deur gelopen. Of een sportieve prestatie geleverd. Of via een testament aan ons geschonken. Als een innovatie die wij medegefinancierd hebben succesvol is, dan zouden wij graag zien dat iedere door onze donateurs en sponsors opgebrachte euro nogmaals kan worden geïnvesteerd in onderzoek.
Intellectueel eigendom draagt dus zeker bij aan de beste uitvoering van onze maatschappelijke opdracht: hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk herkennen en zoveel mogelijk mensen de beste behandeling bieden. Intellectueel eigendom levert ons kansen om de toepassing van onderzoeksresultaten te versnellen. In het belang van de onderzoeker, de financier, de meewerkende commerciële partijen, maar bovenal: het belang van de patiënt.
Floris Italianer,
Directeur Hartstichting