Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Internationale prijs voor Cubaans medicijn

Het betreft het biofarmaceuticum Heberprot-P waarvoor VEREENIGDE de wereldwijde octrooibescherming heeft verzorgd.

Op 24 maart van dit jaar heeft dit medicijn de Gouden Medaille toegekend gekregen door de World Intellectual Property Organization (WIPO) tijdens een plechtigheid in het Jose Marti Memorial in Havana.

Heberprot-P, dat is ontwikkeld door het Centrum voor Gentechnologie en Biotechnologie (CIGB), werd erkend voor de bijdrage in de behandeling van meer dan 18.000 patiënten met diabetische voet, een complicatie van suikerziekte die wereldwijd jaarlijks tot een miljoen amputaties leidt.

Heberprot-P, dat het enige medicijn voor behandeling van diabetische voetwonden ter wereld is, bevat een lichaamseigen eiwit (EGF) dat de wondheling bevordert. Hierdoor kan in veel gevallen amputatie van de onderste ledematen worden voorkomen en wordt de kwaliteit van leven van de patiënten sterk verbeterd.

De prijs werd uitgereikt door de directeur van de WIPO voor Latijns-Amerika, en werd in ontvangst genomen door een vertegenwoordiger van de uitvinders van het CIGB, Dr. Acosta. Naast de Cubaanse minister van Wetenschap, Technologie en Milieu en de zoon van Fidel Castro, in zijn hoedanigheid als wetenschappelijk adviseur van de Staatsraad, waren vele andere hoogwaardigheidsbekleders bij de ceremonie aanwezig.

Het WIPO Awards Programma levert een bijdrage aan een cultuur waarin innovatie en creativiteit wordt gestimuleerd op alle niveaus van de samenleving. De nominatie en selectie van de winnaars vindt plaats door het nationale organisatiecomité, in dit geval de Cubaanse Nationale Vereniging voor Innovatie en Rationalisering. Veel landen participeren actief in het Awards Programma. In Nederland is de participatiegraad laag.

""