Een uitvinder die het alleen probeert, is een risico. Sterker nog, dan hebben wij eigenlijk geen interesse om te investeren. Je moet simpelweg een team om je heen verzamelen, anders ga je het niet redden. Daarvoor heb je in elk geval mensen nodig die verstand hebben van sales, design en programmeren. Dat betekent dat je vaak nog twee mensen nodig hebt om samen een sterk team te vormen.
Column door Maurice Beckand Verwee, oprichter Crosspring, investeerder in ICT startups
Vervolgens moet je over je uitvinding durven praten. Je moet al je netwerken activeren en daarmee sparren over je uitvinding. Zij geven je feedback, vertellen je verhaal weer door en zetten je mogelijk op het spoor van relevante partijen. Van klanten tot distributeurs. Dan kom je erachter of je idee werkelijk zo briljant is als je dacht, niet eerder. En je hoeft niet bang te zijn dat je op die manier je idee weggeeft. Als je er maar voor waakt dat je de uitvinding, de technische details, niet openbaar maakt. Bij een octrooigemachtigde kun je natuurlijk navragen wat je exact wel of niet kunt delen.
Na de startfase komen onherroepelijk de eerste tegenslagen: klanten haken af of de financiering zit tegen. Ook dan heb je een team nodig om elkaar er doorheen te slepen. Dan moet je door die beroemde valley of death. En dat kan als je die stip op de horizon scherp hebt en voldoende informatie hebt die je de levensvatbaarheid van je uitvinding ondersteunen. Durf die negatieve signalen te negeren!
Mijn fascinatie is het hele proces: van idee tot bv. De energie die er gedurende het bouwen vrijkomt is heerlijk. En natuurlijk zitten er missers bij, maar daar leer je het meeste van. En dat moet ook meer de mentaliteit worden van uitvinders. Als je het een keer hebt geprobeerd en het is niet gelukt, moet je het gewoon nog een keer proberen. Maar dat is nog altijd een lastig verhaal in Nederland.