Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Een merk vastleggen, kun je dat ook zelf doen?

Je bedenkt een naam voor je nieuwe bedrijf of je lanceert een merk met een nieuwe naam. Vanzelfsprekend wil je niet dat de concurrent, waar dan ook in de wereld, diezelfde naam gaat gebruiken. Merkregistratie is de logische stap. Maar doe je dat zelf of schakel je een expert in? Drie betrokkenen leggen uit.

Haken en ogen
Hoewel de procedure van een merkaanvraag zelf op zich vrij laagdrempelig is (zeker in vergelijking met een octrooiaanvraag), zitten er aan het hele proces van merkbescherming wel haken en ogen. Daar kun je later alsnog mee worden geconfronteerd, met alle schade van dien. In verreweg de meeste gevallen is uitbesteden aan een professional daarom aan te raden.Denk aan voorafgaand onderzoek om de beschikbaarheid van een merk te onderzoeken – daarmee kun je een latere rechtszaak voorkomen. Of bijvoorbeeld het aanwijzen van de relevante waren of diensten; is alles wel echt ‘gecovered’ met de gekozen standaardbewoordingen? Ook het merk zelf moet zorgvuldig worden gekozen, want je kunt een merk in een registratie niet later alsnog wijzigen. Best wat punten om naar te kijken en je goed over te laten informeren, want een merkregistratie is een onmisbaar schaakstuk in eventuele conflicten met concurrenten.

Jurriaan Cleuver, Advocaat, Merken- en Modellengemachtigde V.O.


Onmisbare factor
De merkenadviseur brengt als professional de ervaring en deskundigheid in die je als klein of middelgroot bedrijf zelf niet kunt opbouwen. Je bent zelf te weinig met merkregistratie bezig, en daardoor niet of onvoldoende bekend en vertrouwd met de toepasselijke wetgeving, laat staan dat je de jurisprudentie kent of kunt bijhouden. En ook de inpassing van het merk in de juiste klassen van de Nice-classificatie is een vak op zich, waarbij de adviseur soms met verrassende voorstellen komt. Kortom: de merkenadviseur is een onmisbare factor en zeer welkome aanvulling voor ons bedrijf.

Roel Lebens, Contracting Manager Clean Electricity Generation B.V.

Eenvoudig proces
Als je digitaal je belastingaangifte kunt doen of via RVO een subsidie aan kunt vragen, kun je ook digitaal je merk registreren. De website van EUIPO wijst de weg, met tips, aanbevelingen en een routebeschrijving. Ik heb het zelf gedaan omdat ik graag wilde weten wat er allemaal bij komt kijken en waar een ‘merk’ aan moet voldoen. In mijn geval leverde dat geen problemen op, wel even twijfel of ik mijn nieuwe merk The Cranberry Company met of zonder pay-off (Farming with nature) moest registreren. EUIPO liet me binnen een paar weken weten dat het merk ‘in orde’ was en na drie maanden was de Europese registratie definitief.

Bart Crouwers, eigenaar The Cranberry Company

 

Bekijk ook deze experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts