Software patenteren? Veel bedrijven en uitvinders denken dat het onmogelijk is. Maar is dat ook zo? En is het eigenlijk wenselijk? Drie uiteenlopende partijen laten hun licht schijnen over dit onderwerp.
Sofware is een middel
Octrooiwetgeving is er om technische innovatie te beschermen. Deze bescherming staat los van de manier waarop de techniek is geïmplementeerd. Ook een uitvinding die in software is geïmplementeerd is daarmee te beschermen met een octrooi, zolang de uitvinding maar technisch is. Compressie van beeld en geluid is te beschermen met een octrooi, ongeacht of het in hardware of software wordt gebouwd – daar zijn al veel octrooien voor verleend. En ook voor een nieuwe en inventieve dynamische electronische programmagids voor de televisie kan succesvol octrooi worden aangevraagd. Aan de andere kant is een beleggingsschema op zich niet te beschermen met een octrooi. En als je het in software stopt is dat niet anders.
Jasper Groot Koerkamp
Octrooigemachtigde V.O.
Onbegonnen werk
De Piratenpartij is kritisch op het octrooirecht. Wij willen het octrooirecht graag zo inrichten dat de rechten van uitvinders worden beschermd, en de kosten van ontwikkeling kunnen worden terug verdiend zonder een rem op innovatie te zijn. Voor softwareontwikkeling zien we het vrij beschikbaar stellen van herbruikbare bouwstenen (classes, libraries) als een goede ontwikkeling. Octrooiverlening op regels code (software) is echter onbegonnen werk en werkt vooral clean room implementaties (om octrooien te omzeilen) in de hand. Het is onmogelijk om als ontwikkelaar alles te ontwijken wat mogelijk gepatenteerd is. Daarnaast is het als octrooihouder haast onmogelijk om uit te vinden of je octrooi geschonden wordt.
Rico Brouwer
Nummer 3 kieslijst Piratenpartij Nederland
Genuanceerd beeld
In mijn bedrijf hebben we twee keer een patent aangevraagd op software en gekregen. Jaren geleden was dat voor een oplossing om gepersonaliseerd kijkadvies te geven voor tv-programma’s. Wij waren de eerste met die innovatie, maar dat was in de praktijk moeilijk te beschermen. Destijds zat de concurrentie in de zaal toen een collega over de innovatie promoveerde. Ik beschouw het maar als compliment. Niemand kan ons in elk geval betichten dat we het niet zelf hebben bedacht. Het tweede patent gaat over een digitale gebruikersvriendelijke tv-gids die met name voor tv op mobiel een goed alternatief is voor het stugge en dure GridView. Dat is veel beter te beschermen omdat iedereen de oplossing kan zien en we dus makkelijker andere partijen kunnen betrappen als ze onze oplossing gebruiken.
Annelies Kaptein
Eigenaar Stoneroos (gespecialiseerd in softwareoplossingen voor interactieve televisie)