Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Octrooi-informatie als managementtool

Wie wil weten hoe een bepaalde uitvinding precies werkt, kan de desbetreffende octrooipublicaties raadplegen. Alle technische details van die uitvinding zijn daarin te vinden.

Octrooipublicaties kunnen echter ook op een andere manier nuttige informatie verstrekken: ze lenen zich uitstekend voor beschrijvende statistische analyses, ook wel aangeduid als landscaping.

Schat aan gegevens
De volledigheid van de octrooi-informatie, de compleetheid van de beschikbare bronnen en de enorme hoeveelheid kenmerkende gegevens (zoals namen van uitvinders, aanvragers, datum en technische classificatie) maken dat de statistische analyse daarop doorgaans zeer betrouwbaar is. Met die informatie is bijvoorbeeld in één oogopslag inzichtelijk wie de naaste concurrenten zijn, hoeveel octrooien zij de afgelopen jaren hebben ingediend, waar en op welke onderwerpen dat gebeurde, of hun octrooien verleend zijn, en met wie ze eventueel hebben samengewerkt. Verder kunnen trendanalyses worden ontwikkeld op technologische vakgebieden. Deze schat aan gegevens is op ieder technisch vlak “hoe gedetailleerd ook” en voor iedere concurrent te verkrijgen. Het is zelfs mogelijk om de gegevens om de zoveel tijd te actualiseren met de meest recente publicaties. En om de statistische analyse te herhalen of (andere) kruisverbanden te ontdekken.

Maatwerk
Voor een landscaping-opdracht worden uitsluitend die gegevens verzameld die voor de klant relevant zijn. Ook de presentatiewijze van de gegevens wordt afgestemd op de behoeften van de klant.

Als u meer over dit onderwerp wilt weten, neem dan contact met ons op.