Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Op werkbezoek

Merken- en modellengemachtigde Mr Maron Galama doet verslag

Een flinke rit in de auto is het begin van een enerverende adviessessie. Wanneer ik eenmaal bij de cliënt ben aangekomen, een producent van fietsen, biedt een rondgang door de showroom mij direct al aanleiding tot het stellen van vragen over de wenselijkheid en mogelijkheid van het beschermen van het uiterlijk van de door de cliënt aangeboden producten.

Aan de vergadertafel confronteert de cliënt mij met de ontwerphistorie, oftewel “prior art”, in relatie tot het nieuwe product. We kijken naar de nieuwe vormgeving en bestuderen in hoeverre deze afwijkt van datgene wat al bestaat. Ook werpen we een blik op de toekomst. En we bespreken producten die in dezelfde lijn liggen, de concurrentie, merknamen. In de flow van het proces verzinnen we gezamenlijk zelfs een in eerste instantie bruikbaar en onderscheidend merk! Alles wat voor een goede IE-bescherming van belang kan zijn, passeert de revue. Het oog van een merken- en modellengemachtigde is anders dan dat van een octrooigemachtigde. En dat biedt de mogelijkheid om vanuit een andere optiek de vraag te stellen of het bijvoorbeeld voor een bepaalde technische oplossing wenselijk is octrooi aan te vragen. Juist omdat model- en merkbescherming een andere aanpak vergt.

Vervolgbespreking
Na drie uur zit het hoofd vol informatie, is de inspiratie op, maar zijn de hoofdlijnen uitgezet. Tijd om met mijn collegaoctrooigemachtigde uit te zoeken wat de mogelijkheden zouden zijn op het gebied van octrooibescherming. Een vervolgbespreking tussen de cliënt en de octrooigemachtigde volgt, en we houden nauw contact over de door ons beiden op ons eigen vakgebied te ondernemen acties. De eerste producten die van de band rolden in oktober van dit jaar, werden tijdens de DDW ingezet als “DDW-fiets”. De klant kan erop rekenen dat dit product, de uitvinding waarin hij zo veel
heeft geïnvesteerd, goede IE-bescherming geniet.