Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Rusland wijzigt regels rond buitenlandse intellectuele eigendom

De oorlog in Oekraïne en de westerse sancties in reactie daarop, hebben tot economische tegenmaatregelen van Russische kant geleid die zich ook uitstrekken tot intellectuele-eigendoms­rechten. Zo heeft de Russische regering op 6 maart per decreet afgekondigd dat voor octrooihouders uit 48 landen die zich, zoals het decreet omschrijft, ‘onvriendelijk’ opstellen jegens Rusland, de vergoeding voor octrooilicenties die door de overheid worden toegekend aan derden zonder toestemming van de octrooihouder op 0% wordt gesteld. Tot die landen behoort ook Nederland als onderdeel van de 27 lidstaten van de EU. Verder staan ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Zwitserland, Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Micronesië, Monaco, Noorwegen, IJsland en San Marino op de lijst. Gedupeerde octrooihouders zouden daarmee niet langer aanspraak kunnen maken op schadevergoeding.

Voordat het decreet werd goedgekeurd, bedroeg de vergoeding voor een dergelijke dwanglicentie 0,5% van de winst voort­vloeiend uit het ongeautoriseerde gebruik.

De Russische regering zinspeelt ook op de mogelijkheid om een zelfde decreet af te kondigen voor merkrechten. Op dit moment kan uiteraard geen inschatting worden gemaakt van de IE-situatie op de langere termijn. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in het oog. Mocht u met vragen zitten dan proberen we u hierin zo goed mogelijk te adviseren.

Also see these experts

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Annemie Swinnen

Annemie Swinnen

  • Europees octrooigemachtigde
  • Senior associate
Meer experts