Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

RVS – Rotterdamse Verzekerings Sociëteiten

Bijna iedereen kent ze: het echtpaar met hondje, onder de beschermende paraplu van RVS. Het logo bestaat al meer dan een eeuw en het is inmiddels één van de bekendste en meest authentieke logo”s in Nederland.

De bekendheid van het logo is in Nederland maar liefst 92%. Dat zal zeker niet minder worden door de mooie en opvallende reclamecampagne die de verzekeraar dit jaar gestart is.

De voorloper van RVS, het fonds “Tot Aller Welzijn”, werd in 1838 in Rotterdam opgericht. Na een fusie werd de naam in 1895 gewijzigd in “Rotterdamse Verzekerings Sociëteiten”, oftewel RVS. Het fonds fuseerde in 1993 met het eveneens zeer oude en nog altijd bekende Victoria Vesta. De naam RVS bleef daarbij behouden.

Het logo met het echtpaar en het hondje werd in 1905 ontworpen door de Friese kunstenaar Tjeerd Bottema, toentertijd een bekend illustrator van school- en kinderboeken. Het logo sloeg enorm aan, en RVS heeft de metafoor van de beschermende paraplu dan ook nooit meer losgelaten. Wel werden in de loop der jaren diverse moderniseringen doorgevoerd. Het RVS-echtpaar is bijvoorbeeld wat slanker geworden, de klassieke franjes zijn van de paraplu verwijderd en de goede observator zal ook zien dat echtpaar plus hondje nu naar ons toe, dus de buitenwereld in, kijken.

In de recente RTV-campagne wordt de metafoor van de paraplu nog een stap verder gevoerd, en heeft iedere verzekerde van RVS nu een eigen “beschermengel” gekregen die hem/haar helpt en volgt waar men gaat.