Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Stralende overwinning NUON Solar Challenge Australië

De vijfdaagse World Solar Challenge vond dit jaar plaats in Australië. Op 22 oktober won ons team de race na een intense rit door de woestijn. In slechts 33 uur, 26 minuten en 12 seconden legden we 3000 kilometer af en reden we als eerste over de eindstreep.

En dit allemaal volledig op zonne-energie in onze zelfgebouwde prachtwagen, Nuna8. Een fantastische ervaring! Het succes kwam niet vanzelf: we hebben er keihard voor gewerkt.

Vanaf augustus vorig jaar hebben we ons (15 studenten van TU Delft, red.) fulltime gestort op het ontwerpen, bouwen en testen van onze zonnewagen. Al snel werden ook de weekenden en avonden bij onze werkweek opgeteld. Gedurende het project hebben we voor meerdere grote uitdagingen gestaan. De tijdsdruk was er één van, maar ook het bewaren van de rust tijdens de race, en durven vertrouwen op elkaar. Omdat we vier van de vijf racedagen op de tweede plek reden, lag er veel druk op het hele team.

Het viel mij op dat alle voertuigen dit jaar erg op elkaar leken: allemaal waren ze uitgewerkt in de vorm van een asymmetrische vierwieler. Onze Nuna8 was met name een stuk lichter dan zijn voorganger: 30 kilo minder gewicht. En net zo belangrijk: 9% minder aerodynamische weerstand. Na het winnen van de race was het leuk om te zien dat alle andere teams als een gek rond onze auto sprongen om hem te bekijken.

In het begin hebben we veel samengewerkt met V.O. om ervoor te zorgen dat we onze kennis en innovaties konden verkopen zonder dat onze concurrentie er met onze ideeën vandoor zou gaan. En vanzelfsprekend zijn we ook blij met de sponsoring vanuit V.O.

Voor het gros van het team is het nu even genieten van de natuur in Australië. Inmiddels staat er alweer een nieuw team te trappelen om het stokje volgend jaar over te nemen.

Wouter Feil
Lid van het NUON Solar Team, verantwoordelijk voor sponsorrelaties

Bekijk ook deze experts

Annemie Jaeken

Annemie Jaeken

  • Europees, Nederlands en Belgisch octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Partner
Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

Mohammad Ahmadi Bidakhvidi

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts