Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Tot 1 januari 2019: 3 merkdepots voor de prijs van 1

Met ingang van 1 januari 2019 hanteert het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) aangepaste tarieven voor merkregistraties.

Alle tarieven worden gemiddeld met 1,5% verhoogd . Daarnaast wijzigt het BBIE ook de structuur voor de tarieven. Dit heeft invloed op de aanvraag van een merkdepot.

Betalen per klasse

Op dit moment hanteert het BBIE het zogeheten ‘drie klassen voor de prijs van één’-systeem. Pas wanneer een merk in meer dan drie klassen wordt gedeponeerd worden aanvullende kosten in rekening gebracht. Met ingang van 1 januari 2019 wijzigt deze tariefstructuur en hanteert het BBIE een tarief per klasse. Dat betekent dat na de eerste klasse elke volgende klasse extra kosten met zich meebrengt. Hierbij geldt dat de tarieven voor elke aanvullende klasse boven de eerste relatief goedkoop zijn in vergelijking met een depot in slechts één klasse. Het BBIE sluit hiermee aan bij de methodiek van het Europese Merkenbureau (EUIPO).

Tarieven 2018
Merkdepot in drie klassen – € 745

Tarieven 2019
Merkdepot in één klasse – € 599
Merkdepot in twee klassen – € 794
Merkdepot in drie klassen – € 989

Wat betekent dit voor u?

Indien u op korte termijn van plan bent een merkdepot in drie (of meer) klassen in de Benelux aan te vragen, dan is het voordeliger om dat nog vóór het einde van dit jaar te doen. Tot en met 31 december 2018 kunt u nog gebruik maken van het huidige ‘drie voor de prijs van één’-systeem.

Brexit

Ook voor EU-merkaanvragen/inschrijvingen gaat het één en ander  veranderen in verband met de Brexit. Onze klanten worden hierover spoedig geïnformeerd. Mocht merkbescherming in het Verenigd Koninkrijk echter van bijzonder belang zijn kunt u uiteraard alvast contact met ons opnemen.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met een van onze merkengemachtigden.

Bekijk ook deze experts

Noëlle Wolfs

Noëlle Wolfs

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Senior associate
Raquel Alvarez

Raquel Alvarez

  • Europees en Benelux merken- en modellengemachtigde
  • Associate
Meer experts