Onze corebusiness is om ervoor te zorgen dat vindingen van Erasmus MC, van apps tot biomarkers, naar de markt worden gebracht en uiteindelijk beschikbaar komen voor de patiënt. Dit leidt logischerwijs tot meer zichtbaarheid en extra inkomsten die we kunnen inzetten voor onderzoek. De Technology Transfer Offices (TTO’s) bestaan eigenlijk nog niet zo lang in Nederland, eind jaren negentig zijn we hiermee gestart. Maar inmiddels hebben TTO’s hun waarde bewezen en weet vrijwel iedereen binnen Erasmus MC ons te vinden.
Column door Thijs Spigt, Directeur Technology Transfer Office Erasmus MC
Ons TTO-team is in de afgelopen jaren sterk gegroeid tot zo’n twintig man en daarbij hebben we ook duidelijke ’zogeheten kritieke prestatie-indicatoren afgesproken. De laatste jaren zien we een forse groei in allerlei zorginnovaties waaronder veel app-toepassingen. Een gebied waar het moeilijk is om een goede (patent)bescherming voor elkaar te krijgen. Juist omdat dit vrijwel altijd met externe partijen moet worden ontwikkeld. Dit is één van de redenen waarom we onze samenwerking met V.O. verder hebben uitgebouwd.
Mooiste voorbeeld vind ik ons initiatief van een inloopspreekuur van V.O. bij Erasmus MC in huis. Op die manier zetten we V.O. echt in de frontlinie van onze organisatie en worden ze een verlengstuk van ons team. Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Als een wetenschapper hier binnenloopt en wil sparren over een idee en wij het gevoel hebben dat we net die expertise missen die bij V.O. wel aanwezig is, dan plannen wij een vervolgafspraak tijdens het spreekuur met een octrooigemachtigde van V.O. Je kunt het zien als een high-level intake met V.O. waarbij veel zaken direct duidelijk worden. In een vroeg stadium. Wat moet er nog gebeuren? Belangrijk: de octrooigemachtigde prikt de zwakke plekken door in het verhaal, een expert van buitenaf kan die rol goed vervullen.
Juist een vaste dag werkt goed, dat zorgt ervoor dat wetenschappers makkelijker hier binnenstappen om te overleggen met ons en de octrooigemachtigde.