Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Werken aan The Treesolution

Pieter Hoff Treesolution

Dankbaar, trots en een enorme kans. Dat was mijn eerste reactie toen minister Kamp van Economische Zaken ons benoemde tot Nationaal Icoon. De iconen, dit jaar voor de tweede keer benoemd, zijn bedrijven die met innovaties maatschappelijke problemen aanpakken. Het kabinet promoot de winnaars actief. Het zorgt ervoor dat mijn bedrijf en de Growboxx op nog veel meer plekken onder de aandacht worden gebracht. En daardoor kunnen we de productie mogelijk verder opschalen. Het betekent, hoop ik, onze wereldwijde doorbraak.

Column door Pieter Hoff, uitvinder en eigenaar Groasis (Nationaal Icoon)

Als veredelaar heb ik over de hele wereld gereisd. Ik zag op veel plekken grondwaterproblemen en massale ontbossing. Daar maakte ik me grote zorgen over en ik had ook de overtuiging dat ik er iets aan kon doen. Dat was de start van Groasis. Ik kijk vooral naar de natuur als basis voor mijn uitvindingen. Zo haalt iedereen overal water uit de grond, terwijl water natuurlijk eerst uit de lucht valt. Op die manier ben ik verder gaan denken, ontwikkelen en is de voorloper van de Growboxx ontstaan.

Even een korte toelichting op mijn vinding. De Growboxx maakt herbebossing in droge gebieden mogelijk. Het is een intelligente papieren emmer die om een jong boompje wordt geplaatst. De emmer vangt regenwater en ochtenddauw op en voorkomt dat het water verdampt. De emmer geeft gedoseerd water af, de wortels krijgen een kans om te groeien en grond-water te vinden.

Maar een (fruit)boom groeit langzaam en levert dus niks op in de eerste jaren. Daarom kan tegelijkertijd ook groente worden verbouwd rondom het boompje. Groenten kunnen immers al in het eerste jaar worden geoogst. Met die oogst kan bijvoorbeeld de box worden betaald. De vinding heeft zich inmiddels bewezen en onlangs hebben we order voor een miljoen stuks uit Mexico binnengehaald.

Als dit aanslaat dan komt mijn droom dichterbij: een wereld waarin het aantrekkelijker is om bomen te planten dan ze te kappen. Ik noem dat The Treesolution.

www.groasis.com

Bekijk ook deze experts

Tamara Elmore

Tamara Elmore

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • United States Patent Agent
  • Partner
Blijke Kroezen

Blijke Kroezen

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde, European Patent Litigator
  • Associate
Meer experts