Binnenkort gaat het Octrooicentrum Nederland (OCNL) de nieuwheidsrapporten uitbreiden met een geschreven toelichting.
Dit is naar analogie van de zogenoemde written opinion die sinds enige tijd door het Europees octrooibureau wordt opgesteld voor Europese octrooiaanvragen en bij het nieuwheidsrapport wordt meegedeeld. Voor internationale octrooiaanvragen (PCT-aanvragen) bestond de written opinion al langer.
Het OCNL verschaft naar eigen zeggen de geschreven toelichting om de nieuwheidsrapporten begrijpelijker te maken. Deze ontwikkeling is interessant, omdat dit betekent dat het OCNL zich weer meer met de inhoud van het octrooi gaat bemoeien. Sinds de introductie van de Rijksoctrooiwet 1995 is de Octrooiraad, die vroeger zorgdroeg voor de – zeer degelijke – inhoudelijke beoordeling van octrooiaanvragen, geheel afgebouwd. De nieuwe wet voorziet in een octrooiregistratiesysteem, waarbij de rechter uiteindelijk moet oordelen over de geldigheid van een octrooi. En alleen indien hierover een geschil zou ontstaan. Een inhoudelijke toetsing van alle octrooiaanvragen werd bij de wet van 1995 niet nodig en inefficiënt geacht.
Geschreven toelichting
Met het geven van de geschreven toelichting, lijkt de praktijk bij het OCNL weer iets meer in de richting van de oude octrooiraad op te schuiven. De toelichting zal bij het nieuwheidsrapport worden gevoegd en hiermee worden gepubliceerd. Dit wijkt af van de procedure bij het Europees Octrooibureau. Voor Europese en PCT-octrooiaanvragen is de written opinion alleen via inzage van de registers te vinden.