Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Zwart-wit logo’s dekken niet langer elk kleurgebruik

Voor merkhouders van logo’s in zwart-wit die dat logo alleen in kleur gebruiken kan hun merkbescherming in gevaar zijn.

Het Europese merkenbureau en een groot aantal nationale merkenbureaus hebben namelijk onlangs nieuwe richtlijnen uitgevaardigd die de beschermingsomvang van een beeldmerk – een zuiver logo of gecombineerd woord-beeldmerk – in zwart-wit op een aantal gebieden sterk kunnen beperken. Kortweg is bepaald dat een inschrijving van een logo in zwart-wit niet langer alle kleurstellingen dekt.

Voorheen had de merkhouder veel speelruimte. Het maakte niet uit of hij bij depot van het logo nog niet wist in welke kleur hij dat logo precies zou gaan gebruiken, of dat hij van plan was om het logo in meerdere kleurstellingen te gebruiken. Een enkele inschrijving in zwart-wit volstond om elk gebruik van het logo te dekken.

Volgens de nieuwe richtlijnen dekt een inschrijving van een beeldmerk in zwart-wit niet langer elk kleurgebruik: zwart-wit wordt ook als “kleur” gezien, en afwijkend gebruik of gebruik door derden van een andere kleur wordt dan ook als verschillend gezien.

Nieuwe richtlijnen per direct van kracht
De nieuwe richtlijnen raken met name de beginselen van prioriteit, “normaal gebruik” van een merk en de beschermingsomvang van een inschrijving bij een conflict. Aangezien het Europese merkenbureau en vrijwel alle nationale merkenbureaus deze richtlijnen al per direct hanteren in nieuwe, maar ook in lopende (oppositie)zaken, adviseren wij u uw merkenportefeuille te toetsen aan uw gebruik en bij twijfel over de beschermingsomvang contact met ons op te nemen.

Meer specifieke informatie over de nieuwe richtlijn en een overzicht van de landen waarop deze nieuwe richtlijn betrekking heeft, leest u in het officiële document van het Europese merkenbureau.