skip to main content

Interesse? Bel programmacoördinator Karlijn Both

06 - 10 11 25 17

In vier jaar octrooigemachtigde terwijl je werkt

 • Werk met internationale bedrijven aan de innovaties van de toekomst
 • Een sterk salarishuis met vaste doorgroeimomenten
 • Vaste uitkering van 12,5% van het jaarsalaris
 • Intensieve begeleiding van een bevlogen mentor gedurende vier jaar
 • Werk vanuit Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Leuven, Groningen of Utrecht

Start je carrière als trainee patent attorney met ons traineeship octrooigemachtigde. Ontdek hier wat het vak van octrooigemachtigde inhoudt. Bekijk de werkvelden waarin wij actief zijn, eerdere ervaringen van trainees, onze klantcases en het functieprofiel. Meer informatie over het werk-studieprogramma van V.O. lees je in onze brochure. Enthousiast? Kom een keer kijken en plan een meeloopdag!

Proef de sfeer en ervaar het vak

Heb jij een achtergrond in Natuurkunde, Elektrotechniek, Informatica, Lucht en Ruimtevaart, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Industrieel Ontwerpen of soortgelijke technische universitaire opleiding? Dan nodigen we je van harte uit om een dag(deel) bij ons mee te lopen, zodat jij kunt bepalen of dit vak en ons kantoor bij jou past. In overleg met jou stellen we een programma samen dat aansluit op je interesses en wensen.

Een dag uit het leven van Tamara, Teun, Sjoerd en Matthijs

Ontdek de wereld van octrooien

Als een van de grootste octrooibureaus in Europa ondersteunt V.O. tech starters, innovatief MKB, multinationals en kennisinstituten bij het maximaliseren van de waarde van hun Intellectuele Eigendom. Dit biedt niet alleen bescherming tegen inbreuk, maar versterkt ook de concurrentiepositie, creëert waarde en maakt bedrijven aantrekkelijk voor partners. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet?

Onze werkvelden

Binnen V.O. specialiseren onze octrooigemachtigden zich binnen verschillende vakgebieden. Met een combinatie van technische kennis, juridische vaardigheden en gevoel voor business helpen wij bedrijven in de volgende sectoren:

 • Hightech & Electronics

  De Hightech & Electronics sector vindt zichzelf continu opnieuw uit door nieuwe industriële standaarden en kerntechnologieën te ontwikkelen. De octrooiaanvragen in deze sector bieden inzicht in de technologieën van de toekomst.

 • Engineering

  Binnen engineering staat een passie voor werktuigbouw centraal. De octrooiaanvragen in deze sector helpen innovatieve ondernemers om hun nieuw ontwikkelde producten verder commercieel te exploiteren.

 • Life Sciences

  Of het nu om biologische technologieën gaat of om de traditionele farmaceutische industrie. Binnen Life Sciences helpen onze octrooigemachtigden een grote verscheidenheid aan klanten in de biotechnologie om hun octrooien te beschermen.

 • Chemie

  De chemische sector loopt uiteen van producenten van basischemicaliën tot farmaceutische bedrijven en voedingsmiddelenbedrijven. Binnen de chemiesector helpen onze octrooigemachtigden innovatieve start-ups tot grote multinationals.

In vier jaar octrooigemachtigde

Binnen V.O. leiden we je in vier jaar op tot Europees octrooigemachtigde terwijl je werkt. Onder intensieve begeleiding van een bevlogen mentor bieden we je een volledige opleiding aan bestaande uit een intern en extern studieprogramma. Gedurende een week ga je aan de slag voor klanten, volg je opleidingsdagen en studeer je.

  Jaar1

 • Start als trainee

  Na twee gespreksrondes en een assessment worden de trainees geselecteerd. Hierna ga je aan slag bij V.O.

 • Jaar2

 • Start beroepsopleiding

  Je hebt de officiële beroepsopleiding tot octrooigemachtigde met succes afgerond!

 • Jaar3

 • Nederlands octrooigemachtigde

  Je hebt de examens gehaald en drie jaar onder begeleiding werkervaring opgedaan. Je wordt beëdigd als Octrooigemachtigde.

 • Jaar4

 • Europees octrooigemachtigde

  Het EQE-examen heb je ook gehaald. Je bent nu officieel Europees Octrooigemachtigde en hebt je traineeship afgerond!

Deze baan is echt iets voor jou als je:

 • Minimaal een technische universitaire opleiding hebt voltooid in de richting van Natuurkunde, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Ontwerpen of een andere technische richting.
 • Net afgestudeerd bent of al enige jaren werkervaring hebt opgedaan.
 • Interesse hebt in het juridische aspect van het vak.
 • Uitstekende kennis hebt van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Een ondernemende, klantgerichte en analytische instelling bezit.
 • Een snelle denker bent met het vermogen om nieuwe technologische ontwikkelingen snel te begrijpen.

Ervaringen van octrooigemachtigden in opleiding

 • Het traineeship geeft mij het gevoel dat ik echt een ambacht aan het leren ben. Het technisch denken, dus het doorgronden van een uitvinding, is iets wat dicht bij je universitaire studie ligt. Het juridisch denken, het denken in grijstinten en dit koppelen aan het technisch denken, is ontzettend uitdagend. Door intensieve één op één begeleiding en de beroepsopleiding leer ik elke dag iets nieuws, kan ik elke dag beter advies geven en kan ik af en toe een creatieve oplossing verzinnen voor de klant waar nog niet aan gedacht is.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op.
  Ik vertel je graag meer.

 • Door de uitdagende mix van werken en leren kun je je nieuwe vaardigheden direct inzetten voor betalende klanten. Dat geeft veel voldoening en daardoor word je steeds gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Ondertussen maak je elke dag kennis met allerlei technische uitvindingen en ervaar je de innovatieve drive van uiteenlopende bedrijven uit binnen- en buitenland.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.

 • Wat mij na bijna twee jaar als octrooigemachtigde in opleiding blijft verbazen, is dat het vak nooit lijkt te vervelen. Een uitvinding kan enkel geoctrooieerd worden als deze nieuw en inventief is. Hierdoor ben je dagdagelijks bezig met de allernieuwste innovaties. Het is enorm boeiend om je in deze innovaties te verdiepen en nauw samen te werken met enthousiaste uitvinders. Bovendien werk je ook samen met zeer ervaren mentoren, die je de kunst leren om de technische innovaties in een juridisch kader te gieten.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.

Proef de sfeer en ervaar het vak

Heb jij een achtergrond in Natuurkunde, Elektrotechniek, Informatica, Lucht en Ruimtevaart, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Industrieel Ontwerpen of soortgelijke technische universitaire opleiding? Dan nodigen we je van harte uit om een dag(deel) bij ons mee te lopen, zodat jij kunt bepalen of dit vak en ons kantoor bij jou past. In overleg met jou stellen we een programma samen dat aansluit op je interesses en wensen.

Ontmoet ons team live

Wij staan geregeld op beurzen en evenementen in binnen- en buitenland. Dit is de ideale mogelijkheid om meer te weten te komen over de wereld van octrooien, ons aanbod in traineeships en jouw verdere carrièremogelijkheden binnen V.O.

 • BIO International Convention 2024

  BIO International Convention 2024

  3 juni 2024 & 6 juni 2024

  De BIO International Convention is het grootste en meest uitgebreide evenement voor biotechnologie en vertegenwoordigt het volledige ecosysteem van de biotechnologie met meer dan 20.000 leiders uit de industrie van over de hele wereld.

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?

Nadat wij jouw CV en motivatie hebben ontvangen, bekijken wij op welke afdeling jij het best tot je recht komt.
Het vervolgproces ziet er als volgt uit:

 • Eerste gesprek

  Tijdens het eerste gesprek bespreek je met twee octrooigemachtigden wat het traineeship inhoudt en of dit bij jou past.

 • Tweede gesprek 

  Tijdens dit gesprek ga je de verdieping in en bespreek je met twee andere octrooigemachtigden waarom deze baan bij V.O. voor jou geschikt is.

 • Assessment 

  Tijdens de persoonlijkheidstest beoordelen wij jouw taalgevoel en technische inzichten.
  Je ontvangt altijd na één week een terugkoppeling.

 • Contractvoorstel

  Als je de persoonlijkheidstest positief afrondt, doen wij jou direct een contractvoorstel. Meestal kun je direct aan de slag.