skip to main content

Interesse? Bel programmacoördinator Karlijn Both

06 - 10 11 25 17

Start jouw carrière met de opleiding octrooigemachtigde

 • Werk samen met multinationals aan de innovaties van de toekomst.
 • Een uitstekend salaris met duidelijke carrièremogelijkheden.
 • Jaarlijkse uitkering van 12,5% bovenop het vaste salaris.
 • Gedurende vier jaar persoonlijke begeleiding van een toegewijde mentor.
 • Kies uit onze verschillende werklocaties in steden door het gehele land.

Wat is de Opleiding Octrooigemachtigde?
De opleiding tot octrooigemachtigde is een gespecialiseerd traject dat je voorbereidt op een carrière als patent attorney. Gedurende deze opleiding ontwikkel je een diepgaande kennis van zowel de technische als juridische aspecten van octrooien. Deze gespecialiseerde opleiding is niet alleen een springplank voor een boeiende carrière, maar ook een manier om bij te dragen aan de bescherming en commerciële exploitatie van baanbrekende uitvindingen. Ben je enthousiast en wil je meer weten van het werk-studieprogramma van V.O.? Plan dan een meeloopdag in en ervaar het zelf!

Proef de sfeer en ontdek het beroep

Heb je een achtergrond in Natuurkunde, Elektrotechniek, Informatica, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Industrieel Ontwerpen of een vergelijkbare technische universitaire opleiding? Dan nodigen we je van harte uit om een dag(deel) met ons mee te lopen, zodat je kunt vaststellen of dit vakgebied en ons kantoor passen bij jou.

Bekijk hoe een dag als octrooigemachtigde in opleiding eruitziet

Ontdek de functie van octrooigemachtigde in opleiding

Als octrooigemachtigde in opleiding speel je een cruciale rol in het beschermen van innovaties en versterken van concurrentieposities. Je helpt bij het opstellen en indienen van octrooiaanvragen, voert oppositieprocedures en adviseert over licentieovereenkomsten en inbreukkwesties. Dit doe je voor tech start-ups, innovatief MKB, multinationals en kennisinstituten. Jouw expertise draagt bij aan de strategische positie van bedrijven en stimuleert innovatie en groei. Bekijk onze cases van hoe dit in de praktijk eruitziet en doe de koffiecup case!

Onze vakgebieden

Als een van de grootste octrooibureaus in Europa specialiseren onze octrooigemachtigden zich binnen verschillende vakgebieden. Met een combinatie van technische kennis, juridische vaardigheden en gevoel voor business helpen wij bedrijven in de volgende sectoren:

 • Hightech & Electronics

  De Hightech & Electronics sector vindt zichzelf continu opnieuw uit door nieuwe industriële standaarden en kerntechnologieën te ontwikkelen. De octrooiaanvragen in deze sector bieden inzicht in de technologieën van de toekomst.

 • Engineering

  Binnen engineering staat een passie voor werktuigbouw centraal. De octrooiaanvragen in deze sector helpen innovatieve ondernemers om hun nieuw ontwikkelde producten verder commercieel te exploiteren.

 • Life Sciences

  Of het nu om biologische technologieën gaat of om de traditionele farmaceutische industrie. Binnen Life Sciences helpen onze octrooigemachtigden een grote verscheidenheid aan klanten in de biotechnologie om hun octrooien te beschermen.

 • Chemie

  De chemische sector loopt uiteen van producenten van basischemicaliën tot farmaceutische bedrijven en voedingsmiddelenbedrijven. Binnen de chemiesector helpen onze octrooigemachtigden innovatieve start-ups tot grote multinationals.

Jouw carrière als octrooigemachtigde

Het Patent Attorney Traineeship is een intensief programma dat je in vier jaar opleidt tot een volwaardig Europees octrooigemachtigde. Dit traineeship combineert werken en leren, waardoor je direct praktijkervaring opdoet bij toonaangevende bedrijven en instituten. Je werkt samen met ervaren mentors die jouw ontwikkeling begeleiden en je voorzien van waardevolle inzichten en vaardigheden.

  Jaar1

 • Start als trainee

  Na twee gespreksrondes en een assessment worden de trainees geselecteerd. Hierna ga je aan slag bij V.O.

 • Jaar2

 • Start beroepsopleiding

  Je hebt de officiële beroepsopleiding tot octrooigemachtigde met succes afgerond!

 • Jaar3

 • Nederlands octrooigemachtigde

  Je hebt de examens gehaald en drie jaar onder begeleiding werkervaring opgedaan. Je wordt beëdigd als Octrooigemachtigde.

 • Jaar4

 • Europees octrooigemachtigde

  Het EQE-examen heb je ook gehaald. Je bent nu officieel Europees Octrooigemachtigde en hebt je traineeship afgerond!

Deze rol is jou op het lijf geschreven als je:

 • Een technische universitaire opleiding hebt afgerond, bijvoorbeeld in Natuurkunde, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Industrieel Ontwerpen.
 • Interesse hebt in het snijvlak van technologie, recht en bedrijfsleven.
 • Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel Nederlands als Engels.
 • Analytisch sterk bent en snel nieuwe (technische) concepten eigen maakt.
 • Een ondernemende, klantgerichte en analytische instelling bezit.

Lees de ervaringen van octrooigemachtigden in opleiding

 • Het traineeship geeft mij het gevoel dat ik echt een ambacht aan het leren ben. Het technisch denken, dus het doorgronden van een uitvinding, is iets wat dicht bij je universitaire studie ligt. Het juridisch denken, het denken in grijstinten en dit koppelen aan het technisch denken, is ontzettend uitdagend. Door intensieve één op één begeleiding en de beroepsopleiding leer ik elke dag iets nieuws, kan ik elke dag beter advies geven en kan ik af en toe een creatieve oplossing verzinnen voor de klant waar nog niet aan gedacht is.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op.
  Ik vertel je graag meer.

 • Door de uitdagende mix van werken en leren kun je je nieuwe vaardigheden direct inzetten voor betalende klanten. Dat geeft veel voldoening en daardoor word je steeds gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Ondertussen maak je elke dag kennis met allerlei technische uitvindingen en ervaar je de innovatieve drive van uiteenlopende bedrijven uit binnen- en buitenland.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.


 • Wat mij na bijna twee jaar als octrooigemachtigde in opleiding blijft verbazen, is dat het vak nooit lijkt te vervelen. Een uitvinding kan enkel geoctrooieerd worden als deze nieuw en inventief is. Hierdoor ben je dagdagelijks bezig met de allernieuwste innovaties. Het is enorm boeiend om je in deze innovaties te verdiepen en nauw samen te werken met enthousiaste uitvinders. Bovendien werk je ook samen met zeer ervaren mentoren, die je de kunst leren om de technische innovaties in een juridisch kader te gieten.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.

Proef de sfeer en ontdek het beroep

Heb je een achtergrond in Natuurkunde, Elektrotechniek, Informatica, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Industrieel Ontwerpen of een vergelijkbare technische universitaire opleiding? Dan nodigen we je van harte uit om een dag(deel) met ons mee te lopen, zodat je kunt vaststellen of dit vakgebied en ons kantoor passen bij jou.

Kom persoonlijk kennismaken

We zijn regelmatig te vinden op nationale en internationale beurzen en evenementen. Grijp deze gelegenheid aan om alles te leren over octrooien, onze traineeships en de carrièremogelijkheden binnen ons V.O.

 • Workshop Software en AI-octrooien in Life Science & Health

  Workshop Software en AI-octrooien in Life Science & Health

  26 juni 2024

  13:30 - 16:00

  Met medewerking van experts van V.O. organiseert Octrooicentrum Nederland een workshop over software en AI-octrooien op het gebied van Life Science & Health.

Het sollicitatieproces

Nadat wij jouw CV en motivatie hebben ontvangen, bekijken wij op welke afdeling jij het best tot je recht komt.
Het vervolgproces ziet er als volgt uit:

 • Eerste gesprek

  Tijdens het eerste gesprek bespreek je met twee octrooigemachtigden wat het traineeship inhoudt en of dit bij jou past.

 • Tweede gesprek 

  Tijdens dit gesprek ga je de verdieping in en bespreek je met twee andere octrooigemachtigden waarom deze baan bij V.O. voor jou geschikt is.

 • Assessment 

  Tijdens de persoonlijkheidstest beoordelen wij jouw taalgevoel en technische inzichten.
  Je ontvangt altijd na één week een terugkoppeling.

 • Contractvoorstel

  Als je de persoonlijkheidstest positief afrondt, doen wij jou direct een contractvoorstel. Meestal kun je direct aan de slag.