skip to main content

Interesse? Bel programmacoördinator Karlijn Both

06 - 10 11 25 17

Vacature industrieel ontwerper: jouw stap naar octrooigemachtigde

 • We hebben veel aandacht voor jouw ontwikkeling en bieden een uitstekend salaris
 • Werk met internationale bedrijven aan de innovaties van de toekomst
 • Je wordt vier jaar lang bijgestaan door een expert in jouw vakgebied
 • Vaste uitkering van 12,5% van het jaarsalaris
 • Werk vanuit het hele land op onze verschillende locaties

Ben je op zoek naar een vacature als industrieel ontwerper, waarbij je jouw creativiteit en technische vaardigheden kunt inzetten om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen? Als industrieel ontwerper ben je de architect van nieuwe producten en systemen. Je combineert esthetische vormgeving met functionele bruikbaarheid, rekening houdend met zowel de gebruikerservaring als de maakbaarheid van het ontwerp. Jouw werk draagt bij aan de identiteit van merken en de gebruiksvriendelijkheid van producten, van consumentenelektronica tot industriële apparatuur.
 
Maar heb je ooit overwogen hoe jouw expertise ook waarde kan toevoegen in de wereld van intellectueel eigendom en patenten? Ontdek het zelf en plan een meeloopdag in!

Ontdek jouw potentieel

De overstap van industrieel ontwerper naar octrooigemachtigde biedt een nieuw perspectief op innovatie en de bescherming daarvan. Als je gepassioneerd bent over ontwerp en technologie en je wilt jouw carrière verrijken met juridische expertise, dan is het octrooigemachtigde traineeship bij V.O. de perfecte volgende stap.

Bekijk wat een dag als octrooigemachtigde inhoudt

Van ontwerp naar bescherming

De stap van industrieel ontwerper naar octrooigemachtigde is minder groot dan je misschien denkt. Beide vakgebieden richten zich op innovatie en de commerciële realisatie daarvan. Waar jij als ontwerper de fysieke en visuele aspecten van een product vormgeeft, zorgt een octrooigemachtigde voor de bescherming en strategische positionering van deze innovaties in de markt. Doe de koffiecup case en ervaar hoe belangrijk jouw expertise is als industrieel ontwerper.

Het beschermen van innovaties

Als industrieel ontwerper weet je hoeveel tijd, moeite en creativiteit er zit in het ontwikkelen van een nieuw product. Het vak van octrooigemachtigde stelt je in staat om deze inspanningen te beschermen en te valoriseren door middel van intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten, modellen en merken. Onze octrooigemachtigden zijn gespecialiseerd binnen verschillende vakgebieden:

 • Hightech & Electronics

  De Hightech & Electronics sector vindt zichzelf continu opnieuw uit door nieuwe industriële standaarden en kerntechnologieën te ontwikkelen. De octrooiaanvragen in deze sector bieden inzicht in de technologieën van de toekomst.

 • Engineering

  Binnen engineering staat een passie voor werktuigbouw centraal. De octrooiaanvragen in deze sector helpen innovatieve ondernemers om hun nieuw ontwikkelde producten verder commercieel te exploiteren.

 • Life Sciences

  Of het nu om biologische technologieën gaat of om de traditionele farmaceutische industrie. Binnen Life Sciences helpen onze octrooigemachtigden een grote verscheidenheid aan klanten in de biotechnologie om hun octrooien te beschermen.

 • Chemie

  De chemische sector loopt uiteen van producenten van basischemicaliën tot farmaceutische bedrijven en voedingsmiddelenbedrijven. Binnen de chemiesector helpen onze octrooigemachtigden innovatieve start-ups tot grote multinationals.

Breid jouw carrière uit

V.O. biedt een unieke opleiding tot octrooigemachtigde waarin je jouw technische en creatieve achtergrond kunt uitbreiden met juridische expertise. Onder begeleiding van ervaren mentors ontwikkel je een diepgaande kennis van octrooirecht en -praktijk. Dit programma is speciaal ontworpen voor professionals zoals jij, die hun carrière naar een nieuw niveau willen tillen door zich te verdiepen in de wereld van intellectueel eigendom.

  Jaar1

 • Start als trainee

  Na twee gespreksrondes en een assessment worden de trainees geselecteerd. Hierna ga je aan slag bij V.O.

 • Jaar2

 • Start beroepsopleiding

  Je hebt de officiële beroepsopleiding tot octrooigemachtigde met succes afgerond!

 • Jaar3

 • Nederlands octrooigemachtigde

  Je hebt de examens gehaald en drie jaar onder begeleiding werkervaring opgedaan. Je wordt beëdigd als Octrooigemachtigde.

 • Jaar4

 • Europees octrooigemachtigde

  Het EQE-examen heb je ook gehaald. Je bent nu officieel Europees Octrooigemachtigde en hebt je traineeship afgerond!

Van industrieel ontwerper naar octrooigemachtigde

 • Je hebt minimaal een technische universitaire opleiding voltooid in de richting van Industrieel Ontwerpen.
 • Je bent net afgestudeerd of al enige jaren werkervaring hebt opgedaan.
 • Je wilt jouw technische en creatieve achtergrond uitbreiden met juridische expertise.
 • Je een snelle denker bent met het vermogen om nieuwe technologische ontwikkelingen snel te begrijpen.
 • Je wilt organisaties helpen met jouw creativiteit om hun innovaties strategisch in de markt te positioneren.

Benieuwd hoe octrooigemachtigden in opleiding het traineeship ervaren?

 • Het traineeship geeft mij het gevoel dat ik echt een ambacht aan het leren ben. Het technisch denken, dus het doorgronden van een uitvinding, is iets wat dicht bij je universitaire studie ligt. Het juridisch denken, het denken in grijstinten en dit koppelen aan het technisch denken, is ontzettend uitdagend. Door intensieve één op één begeleiding en de beroepsopleiding leer ik elke dag iets nieuws, kan ik elke dag beter advies geven en kan ik af en toe een creatieve oplossing verzinnen voor de klant waar nog niet aan gedacht is.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op.
  Ik vertel je graag meer.

 • Door de uitdagende mix van werken en leren kun je je nieuwe vaardigheden direct inzetten voor betalende klanten. Dat geeft veel voldoening en daardoor word je steeds gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. Ondertussen maak je elke dag kennis met allerlei technische uitvindingen en ervaar je de innovatieve drive van uiteenlopende bedrijven uit binnen- en buitenland.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.

 • Wat mij na bijna twee jaar als octrooigemachtigde in opleiding blijft verbazen, is dat het vak nooit lijkt te vervelen. Een uitvinding kan enkel geoctrooieerd worden als deze nieuw en inventief is. Hierdoor ben je dagdagelijks bezig met de allernieuwste innovaties. Het is enorm boeiend om je in deze innovaties te verdiepen en nauw samen te werken met enthousiaste uitvinders. Bovendien werk je ook samen met zeer ervaren mentoren, die je de kunst leren om de technische innovaties in een juridisch kader te gieten.

  Vragen over het traineeship? Neem contact met mij op via LinkedIn.
  Ik vertel je graag meer.

Ontdek jouw potentieel

De overstap van industrieel ontwerper naar octrooigemachtigde biedt een nieuw perspectief op innovatie en de bescherming daarvan. Als je gepassioneerd bent over ontwerp en technologie en je wilt jouw carrière verrijken met juridische expertise, dan is het octrooigemachtigde traineeship bij V.O. de perfecte volgende stap.

Ontmoet onze professionals op beurzen en evenementen

We zijn aanwezig op tal van beurzen en evenementen, zowel in Nederland als daarbuiten. Kom langs voor een unieke kans om meer te leren over de wereld van octrooien, ons traineeship programma en de carrièremogelijkheden die we bieden.

 • Workshop Software en AI-octrooien in Life Science & Health

  Workshop Software en AI-octrooien in Life Science & Health

  26 juni 2024

  13:30 - 16:00

  Met medewerking van experts van V.O. organiseert Octrooicentrum Nederland een workshop over software en AI-octrooien op het gebied van Life Science & Health.

Bekijk hoe het sollicitatieproces eruitziet

Nadat wij jouw CV en motivatie hebben ontvangen, bekijken wij op welke afdeling jij het best tot je recht komt.
Het vervolgproces ziet er als volgt uit:

 • Eerste gesprek

  Tijdens het eerste gesprek bespreek je met twee octrooigemachtigden wat het traineeship inhoudt en of dit bij jou past.

 • Tweede gesprek 

  Tijdens dit gesprek ga je de verdieping in en bespreek je met twee andere octrooigemachtigden waarom deze baan bij V.O. voor jou geschikt is.

 • Assessment

  Tijdens de persoonlijkheidstest beoordelen wij jouw taalgevoel en technische inzichten.
  Je ontvangt altijd na één week een terugkoppeling.

 • Contractvoorstel

  Als je de persoonlijkheidstest positief afrondt, doen wij jou direct een contractvoorstel. Meestal kun je direct aan de slag.