Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud
Engineering

Umincorp B.V.

Het goed scheiden van verschillende soorten plastic voor hergebruik is niet eenvoudig. Umincorp B.V. heeft manieren gevonden waardoor de kosten hiervan omlaag kunnen. V.O. identificeerde de innovaties en octrooieerde ze op basis van de business strategie van Umincorp.

De flessen, verpakkingen of tasjes die we dagelijks gebruiken, zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, zoals PP, HDPE en PET. Om opnieuw dezelfde producten hiervan te kunnen maken, moeten de soorten plastic dus eerst gescheiden worden. Dat gebeurt via een complex en kostbaar proces. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hydrostatische magnetische scheiding. Met behulp van verschillende innovaties is het Umincorp gelukt om dit proces veel goedkoper te maken.

Magnetische vloeistof

Hydrostatische magnetische scheiding werkt als volgt: stukjes plastic drijven door een bak met een speciale vloeistof. Aan de boven- en/of onderkant van de bak zitten magneten. De vloeistof wordt daardoor magnetisch. Dat zorgt ervoor dat stukjes met een verschillende dichtheid op verschillende hoogtes door het water stromen. Aan het eind van de bak zitten schotten op verschillende hoogtes. Zo kunnen diverse soorten plastic in aparte kanalen gescheiden worden.

Vernieuwing van proces

Umincorp wist het scheidingsproces te vernieuwen en daarmee de kosten te drukken. Ingenieur Jesper Wijnja van Umincorp: “Een van onze innovaties is dat we de magneten in de bak sterker hebben gemaakt. Hierdoor is er minder vloeistof nodig en dat bespaart uiteindelijk kosten. Daarnaast ontwikkelde Umincorp een eigen vloeistof en bedacht het bedrijf een manier om de vloeistof die achterblijft op het plastic, terug te winnen om opnieuw te gebruiken.

‘Sta stil bij het commercieel potentieel, voordat je octrooieert.’

Jesper Wijnja – Umincorp B.V.

Strategisch én strategisch meedenken

“Toen wij druk waren met het technisch ontwerp van de magneet, keek V.O. al mee met ons onderzoek”, zegt Wijnja. “Dat is fijn, op die manier konden ze de innovaties vroegtijdig identificeren en een goede inschatting maken van de octrooieerbaarheid.” Daarnaast wordt er ook gekeken naar het strategische belang. “Uiteindelijk bepaalt de technische beschrijving in een octrooi de beschermingsomvang en het marktpotentieel van de innovatie. Op basis van hun business strategie kiezen we de juiste bewoording en benadrukken we specifieke onderdelen van de innovatie. Een octrooi vraagt dus zowel om een technische als om een strategische analyse”, vindt Bernard Ledeboer, octrooigemachtigde bij V.O. “Het is knap als een bedrijf uiteindelijk een nieuwe toepassing heeft bedacht. Maar je moet je al in een vroeg stadium afvragen: als ik deze innovatie voor elkaar krijg, wat zou ik er dan commercieel mee kunnen?”

Multidisciplinair team

Uiteindelijk was V.O. betrokken bij alle innovaties die Umicorp deed rondom de hydrostatische magnetische scheiding. Ledeboer: “We kijken steeds wie binnen V.O. de beste technische expertise in huis heeft die aansluit bij een nieuw idee. Zo waren onze collega’s van de chemische afdeling betrokken bij de ontwikkeling van de vloeistof en ikzelf bij de ontwikkeling van de machines zelf.“

Meer over de expert

Bernard Ledeboer

Bernard Ledeboer

  • Europees en Nederlands octrooigemachtigde
  • Registered European Patent Litigator
  • Partner
Meer experts